Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Liguster (bolvorm)

Ligustrum delavayanum  • 

Foto: Liguster (bolvorm)

Foto: Liguster (bolvorm)
Foto: Liguster (bolvorm)
Foto: Liguster (bolvorm)

Liguster algemeen: De nederlandse naam is Liguster, familie van de Oleaceae. De bloemkleur is wit en de bloeitijd is van ca. juni tot en met juli. De bladeren zijn donkergroen. De volwassen hoogte van deze middelgrote heester is ca. 250 cm. Verdraagt een temperatuur tot -15 gr. C. en blijft de gehele winter groen.

Bijvoorbeeld voor stedelijk openbaar groen (parken) en bostuinen. Deze plant wenst een matig voedselrijke, vochthoudende tot vochtige, 'gemiddelde' bodem. Dus niet te zware of te lichte grond en een vrij neutrale zuurgraad (pH = 6 - 8). Verlangt een plekje in de zon of lichte schaduw. Kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen. Deze plant is in haar jonge jaren eenvoudig met allerlei vaste planten te combineren. Later alleen nog maar met 'bosrand' en 'bosplanten'.

De ideale snoeiperiode voor liguster is tussen mei en september. Zorg ervoor dat als je de ligusterhaag gaat snoeien dat je scherp snoei materiaal gebruikt. Dit maakt het snoeien van een liguster een stuk gemakkelijker.
Bij het snoeien van de liguster moet er op gelet worden dat er niet op een te zonnige dag gesnoeid wordt, omdat je dan kans hebt op bladverbranding. Het vrijkomende blad moet namelijk een paar dagen kunnen wennen aan de nieuwe lichtintensiteit. Na september mag u de liguster niet meer snoeien i.v.m. vorstschade.

Soms kan het nodig zijn om de liguster eens flink te vernieuwen. Een rigoreuze snoeibeurt wordt goed verdragen. De beste tijd om zo te snoeien is het voorjaar. De liguster kan dan flink dunner gemaakt worden en zal nog dat zelfde jaar weer een mooie, groene kleur krijgen. Belangrijk bij het snoeien van een liguster, is net zoals het snoeien van andere hagen, het gebruik van goed en degelijk gereedschap. Zorg ervoor dat de snoeischaar altijd scherp en schoon is als u de liguster gaat snoeien, dit voorkomt rafelige snoeiwonden en ziektes.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 110 cm
Kleur
  •   
  •   
Winterhard
Ja
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend