Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Schildvoetblad

Podophyllum peltatum  • 

Foto: Schildvoetblad

Foto: Schildvoetblad
Foto: Schildvoetblad
Foto: Schildvoetblad

Grote knikkende kelkvormige bloem in bladoksel, bloem verscholen onder het blad, jong blad komt als half opengevouwen parapluutje boven de grond, groot groen gelobd blad, grote naar geel verkleurende eetbare pruimvormige vrucht, worteluitlopers, humusrijke niet te droge grond, windbeschutte plek i.v.m. bladgrootte, afkomstig uit Noord-Amerika.

De meiappel groeit vooral in Noord-Amerika in vochtige bossen en graslanden. Het is een kruipende plant. De bloemen zijn uiterst populair bij kinderen uit de stad die op hun zwerftochten gretig deze bloemen plukken omdat ze zo lekker ruik zijn en uiteraard vanwege de schoonheid die ze uitstraalt. De bloem bloeit – zie de naam – vooral in mei. In augustus en september is de vrucht rijp, er ontstaat dan een soort citroenachtige bes. Meiappels groeien altijd in groepen. Toch moet men oppassen de plant zomaar te plukken delen ervan zijn giftig.

Gebruik

Podophyllum is een geslacht van zes soorten kruidachtige, overblijvende planten uit de berberisfamilie.

De planten komen van nature voor in Oost-Azië (5 soorten) en oostelijkNoord-Amerika (1 soort, nl Podophyllum peltatum). Het zijn bosplanten, die vaak in kluiten groeien en uit een enkele wortel ontsprongen zijn.

De stengels zijn een 30-40 cm hoog. De handvormig gelobde paraplu-achtige bladeren zijn 20-40 cm in doorsnede en bestaan uit 3 tot 9 diep ingesneden lobben. De planten produceren verschillende stengels vanuit een wortelstok. Sommige stengels dragen een enkel blad en produceren geen bloemen ofvruchten. terwijl bloeiende stengels een paar of meer bladeren met 1 tot 8 bloemen in de oksels van de apicale bladeren. De bloemen zijn geel, wit of rood, 2-6 cm groot en bestaan uit 6 tot 9 kroonbladen. De volwassen 2-5 cm lange vruchten zijn groen, geel of rood.

Met uitzondering van de vruchten zijn alle delen van de plant giftig. En zelfs de minder giftige vruchten kunnen indigestie veroorzaken. De stof podofyllotoxinewordt gebruikt tegen genitale wratten; afgeleide stoffen als etoposide worden gebruikt als chemotherapie. Vroeger werd het ook als braakmiddel gebruikt. Ze worden ook vanwege hun aantrekkelijke bloemen en bladeren gekweekt.

Eigenschappen

Hoogte
40 - 60 cm
Kleur
  •   
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw
Schaduw
Evergreen
Bladverliezend