MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Knotwilg planten

  • Van eind Februari tot eind Maart     Eenmalig

   Het planten van een knotwilg kan van november tot maart. Maar gezien de kans op vorst is eigenlijk de meest ideale periode eind februari tot en met maart. De geselecteerde stek(ken) moeten voor ongeveer 50 tot 70 cm in de grond worden geplaatst. Een gat kan gemaakt worden met een schop of een grondboor. Alvorens de stek in de grond wordt geplaatst , is het nodig om aan de onderkant twee stroken van de bast te schillen. Zo’n 20 tot 30 centimeter is voldoende. Op deze wijze kan de wortelgroei worden bevorderd.

   Na het plaatsen moet de grond goed worden aangestampt. In principe is het niet nodig om naast de boom een steunpaal te plaatsen. De boom zal in het begin namelijk niet veel wind vangen. Ook een afrastering is niet nodig, tenzij er (huis)dieren in de buurt zijn of kunnen komen. Knotwilgen kunnen overal staan als de bodem maar niet te droog is of te arm. Ze verdragen flink wat nattigheid maar permanent hoge waterstanden zijn minder gunstig. Ze zijn dus uitermate geschikt langs sloten of op plaatsen waar het grondwater in de winter vrij hoog komt!

 • Knotwilg snoeien

  • Van begin Januari tot midden April     Eenmalig

   Het Knotten van knotwilgen gebeurt ná de bladval en tijdens de winter (tem april). Bij voorkeur op dagen dat het niet hard vriest, anders vriezen de wonden in en zorgt voor méér beschadiging dan nodig. Herhaal het knotten van wilgen elke vijf jaar.

 • Knotwilg stekken

  • Van begin Februari tot midden April     Eenmalig

   Tijdens het snoeien (knotten) van de knotwilg kan je takken van een 5 a 8 cm diameter als stek gebruiken. Maak die van lengte ongeveer 2 meter en ontdoe die van alle zijtakken tot je een mooie rechte stam hebt.

   Deze stam kan je nu in de grond steken (+- 50cm diep). Na 1 jaartje heb je een nieuwe jonge knotwilg.