MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Leilinde

Foto: Leilinde
Foto: Leilinde
Foto: Leilinde

De meest bekende leiboom is de Leilinde (Tilia). Meerdere soorten van de linde komen hiervoor in aanmerking
Van oorsprong komt de leilinde voor bij de boerderijen z’n 100-200 jaar geleden. Deze gebruikte men tegen vliegen, muggen etc. in huis. Dit werkt doordat bepaalde soorten leilinde erg gevoelig zijn voor luis. Luizen scheiden een kleverige vloeistof op het blad van de leilinde af waar de vliegjes in blijven zitten. Ook werden leilinden als natuurlijk zonnescherm gebruikt, zodat het koeler bleef in huis en men profiteerde van de voor- en najaarszon. De oude leilindes die bij onze boerderijen staan hadden dus een duidelijke functie. Als u eerlijk bent is de linde helemaal niet geschikt voor onze moderne tijd. Het is meer de nostalgie die wij in ons hoofd hebben. 
 
Leibomen voor privacy: Vandaag de dag worden leibomen veel toegepast voor een stuk privacy. Het voordeel van een leiboom is dat hij direct een gedeelte bedekt zonder dat hij te groot wordt. 
Ook worden leibomen gebruikt voor de sier bijvoorbeeld voor het huis. U kan dan voor een traditionele leilinde kiezen die echt wel mooi kan zijn, zeker als uw huis een wat oudere stijl heeft. 
-------------------------------------------------------------------------------------------

Leilinde (Tilia) in soorten:

Lei-Tilia cordata 'Greenspire' (Kleinbladige leilinde) is de kleinbladige linde of Winterlinde. Niet dat deze heel klein blad heeft maar wel kleiner tegenover andere soorten linden. Van oudsher is dit nooit de echte leilinde geweest.
Voordelen: De Tilia cordata 'Greenspire' (leilinde) kan op alle grondsoorten, verdraagt een droge grond, is zeer goed windbestendig en kan ook tegen zeewind. Ook heeft de Tilia cordata weinig last van luis.
Nadelen:  Goed alternatief voor de traditionele luisgevoelige leilinde. Maar is wel erg gevoelig voor spint en rupsen. En echt groot blad heeft de Tilia cordata 'Greenspire'(leilinde) niet.

Lei-Tilia platyphyllos Grootbladige leilinde is een grootbladige linde in verhouding tot zijn soort. De twijgen zijn kaal en bruinrood. De stam is duidelijk grijs waar de Tilia platyphyllos goed aan te herkennen is. Het blad is hartvormig en tussen de 6-12 cm groot.
Voordelen:  De Tilia platyphyllos (leilinde) kan op alle grondsoorten, verdraagt een droge grond. Ook heeft de Tilia platyphyllos (leilinde) weinig last van luis.
Nadelen:  Ook dit is een goed alternatief voor de traditionele luisgevoelige leilinde. Maar is wel erg gevoelig voor spint en is niet windbestendig (zeewind).

De Tilia 'Pallida' Koningslinde (leilinde) is een grootbladige traditionele linde.
Voordelen:  De Tilia 'Pallida' Koningslinde (leilinde) kan op alle grondsoorten, verdraagt verharding (zwaar verkeer) en redelijk windbestendig.
Nadelen:  Erg gevoelig voor luis.

De Tilia euchlora (leilinde) is een soort dat niet gevoelig is voor luis. Dat wil niet zeggen dat het er ook niet in kan komen. De twijgen van de Tilia euchlora zijn geel groen. Het blad van de Tilia euchlora (leilinde) is redelijk groot en ziet er vaak gezond uit.
Voordelen:  De Tilia euchlora (leilinde) kan op alle grondsoorten, verdraagt een droge en natte grond. Verdraagt verharding (zwaar verkeer) en is redelijk windbestendig.
Nadelen:  De Tilia euchlora (leilinde) is beperkt ziektegevoelig.

De Tilia 'Zwarte Linde' (leilinde) is een grootbladige, traditionele linde.
Voordelen:  De Tilia 'Zwarte Linde' (leilinde) kan op alle grondsoorten, verdraagt verharding (zwaar verkeer) en niet windgevoelig.
Nadelen:  Erg gevoelig voor luis.

Overige soorten die de moeite waard zijn. 
Lei- Tilia platyphyllos 'Rubra' met rode uitlopers
Lei- Tilia tomentosa 'Brabant'
Lei- Tiia cordata 'Rancho'
Lei- Tilia americana.

Eigenschappen

Hoogte
200 - 1000 cm
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend