MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Welriekende nachtorchis

Foto: Welriekende nachtorchis

Groeit in 3 tuinen

Latijnse naam
Platanthera bifolia
Hoogte
1 cm

Algemene omschrijving

De welriekende nachtorchis (Platanthera bifolia) is een orchidee. Ze komt voor in Europa en Azië, vooral in open bos en schrale hooilanden. De soort wordt in België beschermd en staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer sterk afgenomen en zeldzaam. In Nederland is de plant vanaf 1 januari 2017 niet meer wettelijk beschermd.

De soortaanduiding bifolia heeft de plant te danken aan het feit dat er meestal maar twee wortelbladeren aan de voet van de plant staan. De Nederlandstalige naam welriekende nachtorchis is aan de plant gegeven omdat de bloemen in de avond en 's nachts geuren, maar vooral 's avonds welriekend zijn.

De plant wordt 20-50 cm hoog en bloeit van eind mei in het zuiden van Nederland tot begin juli in het noorden. De spoor van de bloem bevat nectar, waar nachtvlinders met een lange tong op af komen. De bladeren zijn lancetvormig, eirond en iets gegolfd. De bloemstengel is kantig met enkele schubachtige bladeren. De plant heeft twee knollen, een oude en een jonge voor de opslag van reservevoedsel.
 
De plant groeit onder voedselarme omstandigheden in vochtige heischrale- en blauwgraslanden, duinvalleien, oudere trilvenen en veenmosrietlanden.
WIKI

Berichten over deze plant