MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Slangenbaard 'Niger'

Ophiopogon planiscapus 'Niger'  • 

Foto: Slangenbaard 'Niger'

Foto: Slangenbaard 'Niger'
Foto: Slangenbaard 'Niger'
Foto: Slangenbaard 'Niger'

Omschrijving :
Hoogte 10/25cm. Breed 30cm. Breidt uit door uitlopers.
Winterhard. Bladhoudend.
Grasachtig zeer donker loof met korte violetblauwe bloemaren. Het blad voelt leerachtig aan door de waslaag die er overheen ligt.
In mei - juni komen de stengels met kleine, wat onopvallende, lila bloemen uit het hart van de plant te voorschijn.waar zich later in de zomer donkerpaarse/zwarte bessen vormen die vanaf juli tot de eerste nachtvorst op stengels staan. Het zijn de bevruchte bloemen.
Ondanks het grasachtige uiterlijk behoort deze plant niet tot de grassenfamilie.
Afhankelijk van het gebruikte classificatiesysteem (APG of APG II) wordt de plant gerekend tot de leliefamilie (Liliaceae) of de muizendoornfamilie (Ruscaceae)

Plantvoorschriften :
Ophiopogon planiscapus 'Niger'' houdt van een standplaats in volle zon, maar doet het ook goed in de halfschaduw of zelfs schaduw, de bodem dient bij voorkeur vochthoudend te zijn en de zuurtegraad van de grond tussen 5,5 en 7,5. De plant is redelijk droogtetolerant en winterhard maar kan in strenge winters extra winterbescherming gebruiken.
Mits bescheiden gebruikt, kan een groepje ervan een fraai contrast opleveren met geel- of bontbladige planten.
Kan eveneens als bodembedekker worden gebruikt. Pakt echter soms moeilijk aan.

Verzorging :
Geen echt onderhoud nodig.
Vermeerderen door delen in het voorjaar of door zaad. Vermeerdert zichzelf door uitlopers.
In de bes zit een pit. Willen ze kunnen ontkiemen, dan is er eerst nachtvorst nodig. Een koude prikkel maakt het vruchtvlees rondom de pit week, zodat de pit er vrijelijk uit kan vallen. Als je ze zelf eens wilt zaaien, kan het verteringsproces van het vruchtvlees worden bespoedigd door de bessen in een bloempot of kistje te zaaien (= stratificeren) op een mengsel van zand en potgrond in gelijke verhoudingen. Dek het zaaisel af met een laag scherp zand, maar niet dikker dan twee tot drie centimeter. Geef de pot een plaats in de border om de winter door te komen. De winterkoude doet de rest.

Eigenschappen

Hoogte
10 - 20 cm
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladhoudend