MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Honingklaver

Melilotus officinalis

Foto: Honingklaver

Honingklaver

Algemene omschrijving

Deze plant is kaal of naar boven verspreid behaard en heeft een opstijgenden of liggenden, vertakten stengel.

De bladen hebben bijna gaafrandige steunbladen en scherp getande, stompe of afgeknotte blaadjes. Die der onderste bladen zijn omgekeerd eirond, die der bovenste langwerpig (ze zijn nooit zoo smal als bij M. altissimus). De bloemen staan in trossen, die langer zijn dan de bladen. De bloemsteeltjes zijn langer dan de kelkbuis (langer dan bij M. altissimus). De bloemen zijn welriekend en hebben een 5-nervige kelkbuis, terwijl de kroonbladen goudgeel zijn en iets lichter dan bij M. altissimus, zij zijn zeer ongelijk. De peulen zijn hangend, onbehaard, 3 mM lang, aan den bovenrand stomp gekield, bij rijpheid geelbruin. De zaden zijn ovaal, bruin en glad (niet als bij M. altissimus met puntjes). 3-9 dM. Juni-October.

De plant onderscheidt zich ook nog van M. altissimus door de dunnere, lossere bloemtrossen. De plant riekt zeer sterk, evenals deze.

Voorkomen in Europa en in Nederland

De plant komt in bijna geheel Europa voor op bebouwde en onbebouwde gronden, vooral op leemgrond en is ook bij ons vrij algemeen.

Melilótus = van het Grieksche mêli: honig en lootos. Met den laatsten naam werden vroeger tal van bloemen aangeduid, die in het een of ander opzicht begeerd werden (zie Lotus).

officinális = geneeskrachtig.

Eigenschappen

Hoogte
0 - 100 cm
Kleur
Evergreen
Bladverliezend