MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Ballonplant 'Mariesii'

Groeit in 27 tuinen

Latijnse naam
Platycodon grandiflorus 'Mariesii'
Hoogte
1 - 50 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Ja, de ballonplant staat graag in de volle zon en heeft regelmatig water nodig. Ze verdragen zoute zeewind.

De ballonplant of ook wel ballonklokje is een rijkbloeiende plant uit China en Japan. De naam Platycodon betekent eigenlijk ‘plat klokje’. De plant heeft iets bijzonders dat de Nederlandse namen verklaart: als de prachtige bloemen bloeien zijn dat inderdaad platte klokjes, maar in knop zijn het net ballonnetjes. Die knoppen zijn dik en gevuld met lucht. Waarom dat zo is, weet niemand. Een verklaring zou kunnen zijn dat die lucht een isolerende, beschermende functie heeft. Deze plant is trouwens ook om een andere reden bijzonder. Het is een van de weinige vaste planten-geslachten waarvan maar één soort bekend is: Platycodon grandiflorus, ofwel het platte klokje met de grote bloemen. De plant is ingedeeld bij de familie van de klokjesbloemen, de Campanulaceae.

Uit Japan en Noord-China
Deze niet-wintergroene vaste plant groeit in de natuur op de noordelijke eilanden van Japan en in Noord-China op grazige, open berghellingen, waar de omstandigheden wel iets weg hebben van laaggelegen Alpenweiden. Zon en wind hebben er vrij spel en wilde dieren grazen er. De Platycodon heeft van nature grote blauwe bloemen en wordt bloeiend ca. 70 cm hoog. Het ovaal-langwerpige blad heeft een wat blauwige groene kleur en het is aan de randen gezaagd. De bladstand verschilt sterk. Aan één plant kunnen de bladeren per twee tegenover elkaar staan, maar de bladeren staan ook wel in kransen en wat hoger aan de bloemstengels zelfs verspreid. De planten bloeien in juni-augustus en ze komen heel laat in het voorjaar pas boven de grond. Dus er hoeft niets aan de hand te zijn als er half mei nog geen leven aan de plant te zien is. De dikke, vlezige penwortel waarin de plant zich in het najaar terug trekt, bewaart het leven zorgvuldig tot de omstandigheden goed genoeg zijn om weer uit te lopen. Die penwortel is tevens de reden dat wat oudere planten zich moeilijk laten verplanten. De meeste penwortelgewassen houden daar niet van. De jonge exemplaren die GroenRijk nu voor je heeft, zijn in potjes gekweekt. Die kun je met kluitje en al probleemloos planten. Als je een groep Platycodons wilt planten, wordt aangeraden er 11 per m2 te planten. De planten die je nu bij GroenRijk koopt, zijn in flinke 12 cm-potten gekweekt.

Diverse cultivars
Er zijn diverse cultivars in de handel, die geen van alle even hoog worden als de soort. Ze halen hooguit 60 cm. Ze bloeien wel allemaal in dezelfde periode (juni-augustus) en hebben bijna allemaal ongeveer dezelfde kenmerken. Platycodon grandiflorus ‘Albus’ bloeit wit (met lichtblauwe aders in de bloemblaadjes), ‘Mariesii’ licht lilablauw. Wit en blauw zijn de bloemkleuren van de planten die nu in de aanbieding zijn. Maar er bestaan ook ballonklokjes met andere bloemkleuren:‘Shell Pink’ bijv. bloeit roze. De cultivar ‘Perlmutterschale’ (‘Mother of Pearl’) wijkt zo weinig af van ‘Shell Pink’ dat wordt aangenomen dat deze planten identiek zijn. Een duidelijke afwijkeling is ‘Sentimental Blue’ die hemelsblauwe bloemen heeft, maar slechts 15 cm hoog wordt. De violetblauwe cultivar ‘Apoyama’ haalt de 20 cm. De cultivars met voldoende steellengte zijn ook uitstekende snijbloemen.

Makkelijke verzorging
Plant Platycodon in voedzame, goed doorlatende en diep losse grond (de penwortel moet goed kunnen uitgroeien). Maar ook in een sierpot op het terras doet deze plant het erg goed. Kies een zonnige tot lichtbeschaduwde groeiplek en laat de planten met rust als je ze eenmaal hebt geplant. Ruim het afgestorven loof in het voorjaar op. Geef tijdens langdurig droge periodes voldoende water en in het voorjaar een goede, organische basisbemesting. Voor de rest is het alleen maar genieten van de prachtige bloemen van deze planten. Platycodon houdt niet van verplanten.

TIP
Platycodon is in de border uitstekend te combineren met andere rijkbloeiende soorten zoals de bloedrode ooievaarsbek (Geranium sanguineum), marjolein (Origanum), ganzenbloem (Potentilla ‘Gibson’s Scarlet’), lage teunisbloemen (Oenothera macrocarpa) en lage siergrassen.

 

http://www.groenrijk.nl/nieuwsbericht/ballonklokje