MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Witte aronskelk Witte aronskelk +Witte aronskelk

Groeit in 4461 tuinen

Latijnse naam
Zantedeschia aethiopica
Andere benamingen
Aronskelk, Zantedeschia
Hoogte
50 - 90 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Kalkrijk, Neutraal
Vochtigheid
Droog, Normaal, Nat, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Zantedeschia aethiopica, in het Nederlands Witte Aronskelk genaamd, is een hoogopgaand polvormend knolgewas. De bladeren zijn grondstandig, vlezig, donkergroen gekleurd en pijlvormig, ze staan meestal aan stelen van 40 à 60 cm lang. Niet alleen het blad trekt de aandacht, van juni tot september bloeit zantedeschia aethiopica met zacht geurende, witte aronskelkachtige bloemen, die eigenlijk bestaan uit een witte bloemschede rondom een gele bloeikolf, later op het seizoen gevolgd door opvallende gele vruchten .
Witte aronskelk houdt van een standplaats in de halfschaduw of schaduw en een vochtige tot natte, neutrale grond.
De plant is matig winterhard en een goede beschermlaag met mulch, hakselhout of stro is in de winter aan te bevelen.
Zantedeschia aethiopica is zeewind bestendig, verdraagt luchtvervuiling en lokt bijen en vlinders.

  • Planten in de lente
  • Bloei juni t/m september
  • Kan in de border, op pot, bloembakken of in terra cotta potten.
  • Standplaats zonnige beschutte plaats in de tuin en veel water geven
  • Plantdiepte 10cm
  • Plantafstand 40cm
  • De plant komt oorspronkelijke uit Afrika en geeft prachtige en geurende bloemen op stengels van 40cm hoog.
  • Snijbloem.

Buiten / Overwinteren:  Als we een koude winter met veel vorst en sneeuw krijgen, kunnen sommige planten wel wat extra hulp gebruiken. Soms is goed inpakken voldoende: als je tuin een beetje beschut ligt, kun je de witbloeiende aronskelk Zantedeschia bijvoorbeeld gewoon buiten overwinteren onder een dikke laag luchtig blad.

Zantedeschia aethiopica oogt met zijn witte aronskelken nogal exotisch, maar is matig winterhard. Kan hier heel goed onder een luchtig deklaagje van blad overwinteren.
Pak de plant rond half november luchtig in: plaats er een koker van gaas omheen en vul die op met een dikke laag stro of droog blad, van minstens 20 cm. Dat vormt dan een behaaglijk isolatielaagje voor de ondergrondse knol, die je zo kunt overhouden.
Meestal loopt de plant dan in het voorjaar weer probleemloos opnieuw uit.

Let op: Callalelies met gekleurde bloemen kun je niet buiten overwinteren. Die zijn veel gevoeliger voor kou, zodat je die als zomerbol moet behandelen: oprooien en bewaren in potgrond of cocopeat.

Zaaien van aronskelk:  Zaaen is mogelijk, maar niet eenvoudig, zie uitleg hieronder.

1. Vul een kom met warm kraanwater. Dompel de calla/leliezaden onder in het water en laat ze een nacht of ongeveer acht uur weken om de buitenste zaadlaag te verzachten en de kiemkracht te versnellen.

2. Vul 8 cm zaailingspotten met een standaard potmengsel en zet de potten in een lekbak. Zaai de calla leliezaden op het grondoppervlak en druk ze in de grond zodat de bovenkant van het zaad nauwelijks zichtbaar is.

3. Giet een centimeter water in de lekbak en laat de grond het water opzuigen door de onderste afvoergaten in de potten. Giet het overtollige water weg wanneer het grondoppervlak vochtig aanvoelt, wat tot een uur kan duren.

4. Bedek de pot met een doorzichtige plastic zak om het vocht in de grond en lucht vast te houden terwijl het zaad ontkiemt. Zet de pot op een locatie van 20 tot 24C waar hij helder, indirect licht ontvangt. Calla leliezaden hebben licht nodig om te ontkiemen.

5. Controleer de bodemvochtigheid en het water licht als de grond begint te drogen vóór ontkieming. Verwijder de zak zodra de zaden ontkiemen, wat tussen de één en drie maanden kan duren.

6. Verplaats de pot naar een locatie die zes tot acht uur direct zonlicht ontvangt nadat de zaden ontkiemen. Geef de calla leliezaailingen water wanneer het grondoppervlak opdroogt.

7. Verplant de plant in een 15 cm pot nadat de zaailing zijn tweede set echte bladeren produceert. Plant het op dezelfde diepte als eerder. Kies een zure potmix, zoals een geformuleerd voor azalea's.

Berichten over deze plant