Witte aronskelk
Algemene omschrijving
Zantedeschia aethiopica, in het Nederlands Witte Aronskelk genaamd, is een hoogopgaand polvormend knolgewas. De bladeren zijn grondstandig, vlezig, donkergroen gekleurd en pijlvormig, ze staan meestal aan stelen van 40 à 60 cm lang. Niet alleen het blad trekt de aandacht, van juni tot september bloeit zantedeschia aethiopica met zacht geurende, witte aronskelkachtige bloemen, die eigenlijk bestaan uit een witte bloemschede rondom een gele bloeikolf, later op het seizoen gevolgd door opvallende gele vruchten .
Witte aronskelk houdt van een standplaats in de halfschaduw of schaduw en een vochtige tot natte, neutrale grond.
De plant is matig winterhard en een goede beschermlaag met mulch, hakselhout of stro is in de winter aan te bevelen.
Zantedeschia aethiopica is zeewind bestendig, verdraagt luchtvervuiling en lokt bijen en vlinders.
- Planten in de lente
- Bloei juni t/m september
- Kan in de border, op pot, bloembakken of in terra cotta potten.
- Standplaats zonnige beschutte plaats in de tuin en veel water geven
- Plantdiepte 10cm
- Plantafstand 40cm
- De plant komt oorspronkelijke uit Afrika en geeft prachtige en geurende bloemen op stengels van 40cm hoog.
- Snijbloem.
Buiten / Overwinteren: Als we een koude winter met veel vorst en sneeuw krijgen, kunnen sommige planten wel wat extra hulp gebruiken. Soms is goed inpakken voldoende: als je tuin een beetje beschut ligt, kun je de witbloeiende aronskelk Zantedeschia bijvoorbeeld gewoon buiten overwinteren onder een dikke laag luchtig blad.
Zantedeschia aethiopica oogt met zijn witte aronskelken nogal exotisch, maar is matig winterhard. Kan hier heel goed onder een luchtig deklaagje van blad overwinteren.
Pak de plant rond half november luchtig in: plaats er een koker van gaas omheen en vul die op met een dikke laag stro of droog blad, van minstens 20 cm. Dat vormt dan een behaaglijk isolatielaagje voor de ondergrondse knol, die je zo kunt overhouden.
Meestal loopt de plant dan in het voorjaar weer probleemloos opnieuw uit.
Let op: Callalelies met gekleurde bloemen kun je niet buiten overwinteren. Die zijn veel gevoeliger voor kou, zodat je die als zomerbol moet behandelen: oprooien en bewaren in potgrond of cocopeat.
Zaaien van aronskelk: Zaaen is mogelijk, maar niet eenvoudig, zie uitleg hieronder.
1. Vul een kom met warm kraanwater. Dompel de calla/leliezaden onder in het water en laat ze een nacht of ongeveer acht uur weken om de buitenste zaadlaag te verzachten en de kiemkracht te versnellen.
2. Vul 8 cm zaailingspotten met een standaard potmengsel en zet de potten in een lekbak. Zaai de calla leliezaden op het grondoppervlak en druk ze in de grond zodat de bovenkant van het zaad nauwelijks zichtbaar is.
3. Giet een centimeter water in de lekbak en laat de grond het water opzuigen door de onderste afvoergaten in de potten. Giet het overtollige water weg wanneer het grondoppervlak vochtig aanvoelt, wat tot een uur kan duren.
4. Bedek de pot met een doorzichtige plastic zak om het vocht in de grond en lucht vast te houden terwijl het zaad ontkiemt. Zet de pot op een locatie van 20 tot 24C waar hij helder, indirect licht ontvangt. Calla leliezaden hebben licht nodig om te ontkiemen.
5. Controleer de bodemvochtigheid en het water licht als de grond begint te drogen vóór ontkieming. Verwijder de zak zodra de zaden ontkiemen, wat tussen de één en drie maanden kan duren.
6. Verplaats de pot naar een locatie die zes tot acht uur direct zonlicht ontvangt nadat de zaden ontkiemen. Geef de calla leliezaailingen water wanneer het grondoppervlak opdroogt.
7. Verplant de plant in een 15 cm pot nadat de zaailing zijn tweede set echte bladeren produceert. Plant het op dezelfde diepte als eerder. Kies een zure potmix, zoals een geformuleerd voor azalea's.
Berichten over deze plant
Jeroen C.
Zodra de bloemen zijn uitgebloeid, voeg wat plantvoeding toe aan de pot met een kaliumrijke kunstmest (een die geschikt is voor tomaten). Hierna moet je de Aronskelk in de pot geen water meer geven en de pot op een koele donkere plek zetten op het moment dat de bladeren zijn afgestorven. Een … Lees verder » Vrijdag 1 November 2019 om 17:16Luc B. voegde een foto toe aan Witte aronskelk (Zantedeschia aethiopica) Maandag 24 Juni 2019 om 07:16
Roger S.
Welke voedind moet ik geven aan mijn arondskelken Zondag 24 Juni 2018 om 11:01Wim D.
Wat is de beste voeding dat je kangeven aan aronskelken Maandag 18 April 2016 om 12:53Katty D. voegde een foto toe aan Witte aronskelk (Zantedeschia aethiopica). Vrijdag 15 Januari 2016 om 18:41
René B. voegde foto's toe aan Witte aronskelk (Zantedeschia aethiopica)Maandag 12 Oktober 2015 om 18:17
Jan v.
Heb mijn aronskelk naar binnen gehaald.De onderste bladeren gaan geel verkleuren en sterven af.Heeft dit iets te maken met een ziekte of een tekort van bepaalde voeding? 7 Donderdag 18 December 2014 om 13:19- Bekijk alle 5 reacties »
Dany V. wanneer plaats je de aronskelk terug buiten in volle grond Vrijdag 13 Februari 2015 om 18:46
Caroline B. wanneer gevaar op nachtvorst geweken is. ik zou nu nog even wachten. bij zacht weer laat ik mijn potten wel 'verluchten' s nachts gaan ze dan weer binnen. als de potten niet te groot zijn tenminste. Zaterdag 14 Februari 2015 om 13:48
Guido W.
Wanneeer moet men de aronskelk wortels spitsen ( staan in volle grond ) Zaterdag 29 November 2014 om 10:43Guido W.
Moet men de bladeren van aronskelk verwijderen voor de winter Zaterdag 29 November 2014 om 10:41- 2 reacties
Lieven G. breng je ze binnen om te overwinteren? De bladeren gaan vanzelf verkleuren en verdorren Zaterdag 29 November 2014 om 11:15
Guido W. neen ze staan in volle grond Zondag 30 November 2014 om 11:19
Piet F.
hoe heeft ze die oorworm gevangen? Maandag 3 Oktober 2011 om 13:50- Bekijk alle 4 reacties »
Piet F. Later lag dat orebeest (geklemd) op de zelfde plaats, met zijn kop langs de andere kant, te zonnen. Donderdag 6 Oktober 2011 om 09:04
Hendrik D. "'n vorke" lik of damme wyder zegg'n ;) Vrijdag 7 Oktober 2011 om 18:00
Dieter D.
Volgende week gaat het vriezen! Voor de zekerheid toch enkele planten in de garage zetten... Donderdag 18 November 2010 om 11:07 • Witte aronskelk (Zantedeschia aethiopica), Laurier (Laurus nobilis), Oleander (Nerium oleander), ...- Bekijk alle 9 reacties »
Piet F. Aronskelk staat al jaren buiten en komt elk jaar terug, misschien beschut door boom er boven? Woensdag 23 Maart 2011 om 16:36
Herman M. Dikwijls staat er bestemd voor decoratie, niet voor consumptie. Is dit dan niet bruikbaar in de keuken. Welke is dan wel geschikt? Vrijdag 3 Juni 2011 om 14:35
Martin V.
Heb vandaag afgevallen bladeren gemaaid en mooi verzameld NAAST mijn Aronskelk planten, ze moeten immers buiten overwinteren, dus nog niks toe afgedekt met bladeren anders rotten deze, nu het weersbericht in de gaten houden en bij de eerste vorst aankondigingen deze Aronskelk planten toedekken. Donderdag 4 November 2010 om 17:16Rita F.
Is deze plant winterhard? Maandag 25 Oktober 2010 om 21:06Rita F.
Heeft dit jaar in volle grond niet gebloeid Maandag 25 Oktober 2010 om 21:04