Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Witte aronskelk

Foto: Witte aronskelk
Witte aronskelk
Witte aronskelk

Planten in de lente

Bloei juni t/m september

Kan in de border, op pot, bloembakken of in terra cotta potten.

Standplaats zonnige beschutte plaats in de tuin en veel water geven

Plantdiepte 10cm

Plantafstand 40cm

De plant komt oorspronkelijke uit Afrika en geeft prachtige en geurende bloemen op stengels van 40cm hoog.

Snijbloem.

Buiten / Overwinteren:

Als we een koude winter met veel vorst en sneeuw krijgen, kunnen sommige planten wel wat extra hulp gebruiken. Soms is goed inpakken voldoende: als je tuin een beetje beschut ligt, kun je de witbloeiende aronskelk Zantedeschia bijvoorbeeld gewoon buiten overwinteren onder een dikke laag luchtig blad.

Zantedeschia aethiopica oogt met zijn witte aronskelken nogal exotisch, maar de cultivar ’Crowborough’ is behoorlijk winterhard. Die kan hier heel goed onder een luchtig deklaagje van blad overwinteren.
Pak de plant rond half november luchtig in: plaats er een koker van gaas omheen en vul die op met een dikke laag stro of droog blad, van minstens 20 cm. Dat vormt dan een behaaglijk isolatielaagje voor de ondergrondse knol, die je zo kunt overhouden. Meestal loopt de plant dan in het voorjaar weer probleemloos opnieuw uit.

Tip: Callalelies met gekleurde bloemen kun je niet buiten overwinteren. Die zijn veel gevoeliger voor kou, zodat je die als zomerbol moet behandelen: oprooien en bewaren in potgrond of cocopeat.

Zaaien van arodskelk:

Zaaen is mogelijk maar niet eenvoudig, zie uitleg hier onder.

1 Vul een kom met warm kraanwater. Dompel de calla leliezaden onder in het water en laat ze een nacht of ongeveer acht uur weken om de buitenste   zaadlaag te verzachten en de kiemkracht te versnellen.

2 Vul 3-inch ( 7,62 cm) zaailingspotten met een standaard potmengsel en zet de potten in een lekbak. Zaai de calla leliezaden op het grondoppervlak en druk ze in de grond zodat de bovenkant van het zaad nauwelijks zichtbaar is.

3 Giet een centimeter water in de lekbak en laat de grond het water opzuigen door de onderste afvoergaten in de potten. Giet het overtollige water weg wanneer het grondoppervlak vochtig aanvoelt, wat tot een uur kan duren.

4 Bedek de pot met een doorzichtige plastic zak om het vocht in de grond en lucht vast te houden terwijl het zaad ontkiemt. Zet de pot op een Fahrenheit-locatie van 70 tot 75 graden  (20 tot 24 graden celcius) waar hij helder, indirect licht ontvangt. Calla leliezaden hebben licht nodig om te ontkiemen.

5 Controleer de bodemvochtigheid en het water licht als de grond begint te drogen vóór ontkieming. Verwijder de zak zodra de zaden ontkiemen, wat tussen de één en drie maanden kan duren.

6 Verplaats de pot naar een locatie die zes tot acht uur direct zonlicht ontvangt nadat de zaden ontkiemen. Geef de calla leliezaailingen water wanneer het grondoppervlak opdroogt.

Verplant de plant in een 6-inch ( 15,24 cm) pot nadat de zaailing zijn tweede set echte bladeren produceert. Plant het op dezelfde diepte als eerder. Kies een zure potmix, zoals een geformuleerd voor azalea's.

Eigenschappen

Hoogte
50 - 90 cm
Kleur
  •   
  •   
Winterhard
Neen
PH
Kalkrijk
Neutraal
Vochtigheid
Droog
Normaal
Nat
Vochtig
Licht
Zon
halfschaduw
Schaduw
Evergreen
Bladverliezend