MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Dahlia 'Natal'

Groeit in 32 tuinen

Latijnse naam
Dahlia Pompon 'Natal'
Hoogte
80 cm
Kleur
Winterhard
Neen
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

De Pompon dahlia ‘Natal' heeft kogelronde bloemen en is een dankbare zomerbloeier die u maandenlang plezier geeft. De Dahlia bloeit de hele zomer van juli tot de eerste nachtvorst en wordt ongeveer 100 cm hoog. Soms is het nodig om de bloemstengels te steunen.

Planten:  Dahliaknollen kunt u in het voorjaar planten. Dahlia 'Natal' is vorstgevoelig, pas dus wel op met late nachtvorst. Graaf een ruim plantgat, maak de aarde los en vul het plantgat met goede potgrond. Leg de knollen voorzichtig in het plantgat en dek af met 3-5 cm aarde. De plantafstand van de knollen is 40-50 cm Geef na het planten de knollen meteen wat water. Dahlia's bloeien het rijkst in de volle zon. Bewaar de knollen na de bloei op een vorstvrije plaats en u heeft er jarenlang plezier van.

Snijbloem:  Dahlia 'Natal' is goed te combineren met vaste planten en andere dahlia soorten. De wijnrode bloemen zijn met hun bolvormige bloemen echte blikvangers in de border. Dahlia ‘Natal’ is ook een uitstekende snijbloem en lang houdbaar op de vaas. Het beste tijdstip om dahlia's te snijden is vroeg op de dag. Zet de stelen direct in lauwwarm water met snijbloemenvoedsel.

Opkweken:  De knollen kunnen worden opgepot en in een lichte, vorstvrije omgeving bewaard worden totdat de vorst voorbij is en vervolgens worden geplant in de tuin.

Overwinteren:  Na de eerste (milde) nachtvorst zullen uw dahlia’s door bevriezing bovengronds zwart worden. Nu is het tijd om te rooien. Gebruik een spitvork of riek om de knollen op te graven Laat de knollen goed drogen en borstel de grote kluiten zand eraf. Bewaar ze in een koele, vorstvrije ruimte, in een bollenzak of kratje, bij voorkeur zo dat er lucht langs de knollen kan stromen. Denkt u ook aan een labeltje of steker met naam en/of kleur.

Pompon en bal-dahlia’s:  Pompon en baldahlia's hebben geheel gevulde bloemen. De bloemblaadjes zijn naar binnen voor meer dan de helft opgerold tot een soort trechtertjes. De bloemvorm is rond soms bovenop iets afgeplat. De opgerolde bloemblaadjes zijn spiraalvormig rond het centrum geplaatst. De bloemhoofdjes zijn kleiner en ronder als de bal-dahlia's. De bloemblaadjes zijn over de gehele lengte naar binnen opgerold.

  • Hoogte: 100 cm
  • Bloeitijd: juli - oktober
  • Planttijd: maart - mei
  • Winterhard: nee
  • Standplaats: volle zon

Berichten over deze plant