MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Andijvie 'Gele volhart'

Groeit in 13 tuinen

Latijnse naam
Cichorium endivia 'Gele volhart'
Andere benamingen
Winterandijvie
Hoogte
0 - 10 cm
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon

Algemene omschrijving

Voor late herfst- en winterteelt.

Dit is een oud, veel gebruikt, traag groeiend ras dat minder gevoelig is voor "doorschieten" en dat goed bestand is tegen guur en ongunstig weer. Dit breedbladige, smaakvolle, robuste ras vormt grote kroppen met donker tot lichtgroen blad. Volhart winter is uitermate geschikt voor de najaarskweek.

Andijvie is een vitaminerijke en lekkere herfstgroente die een rijke oogst kan opleveren. Bovendien is het zowel in de tuin als in de keuken een gemakkelijke groente. Het blad wordt gestoofd of rauw als sla gebruikt. Het gele hart smaakt fris in een slaatje.
Kropandijvie kan met een regelmaat van een 3-tal weken gezaaid worden onder glas of eventueel in volle grond. Hou tijdens de opkweek een temperatuur van minimum 15°C. Daalt de temperatuur te laag, dan komt er een groeistilstand. Bij de verdere teelt zullen de planten dan doorschieten.
Winterandijvie zaait men best niet voor eind juni. Bij vroeger zaaien zal ook deze andijvie opschieten.

Oogsten : Enkele dagen tot een week voor de oogst, kan men andijvie bleken door de krop dicht te binden of af te dekken met een (donkere) emmer. Gebleekte andijvie is niet alleen mooier ; de gele blaadjes zijn ook minder bitter.

Berichten over deze plant