MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Afrikaanse lelie 'Aberdeen'

Foto: Afrikaanse lelie 'Aberdeen'

Groeit in 95 tuinen

Latijnse naam
Agapanthus 'Aberdeen'
Andere benamingen
AGAPANTHUS, AFRIKAANSE LELIE, KAAPSE LELIE, LIEFDESBLOEM
Hoogte
30 - 50 cm
Kleur
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Droog
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

De Agapanthus is een Zuid-Afrikaans geslacht van overblijvende planten uit de lookfamilie (Alliaceae), al wordt het geslacht door sommigen ook onder de ‘Amaryllidaceae’ gecatalogeerd. Kortom het blijft voorlopig een twistpunt onder taxonomen.

De naam Agapanthus is van het Grieks afkomstig : ‘Agape ‘ betekent liefde en ‘Anthos’ betekent bloem, vandaar ook soms ‘liefdesbloem’ genoemd. In het Engels wordt deze bijzondere plant ook ‘lily of the Nile’ genoemd, wellicht omdat ze aldaar (net als op het eiland Madeira, Canarische Eilanden, Nieuw Zeeland en Australie)in het wild (te)goed gedijt. Toch zijn alle agapanthus variëteiten van herkomst uit Zuid-Afrika, de soorten uit de koudere regio’s staan meestal op berghellingen, zijn bladverliezend en beter bestand tegen de koude in ons klimaat.

De agapanthus of afrikaanse lelies hebben vlezige knolvormige wortels en lange smalle vlezige bladeren. De mooie lange bloemstengels dragen klokvormige of kokervormige bloemen (blauw, wit, violet, pastelblauwtinten ) en deze bloeien meestal in onze klimaatzone van juni tot augustus .  De prachtige violet- blauwe kleurtinten van sommige cultivars worden veroorzaakt door de stof Anthocyanine, hoe zonniger de plant staat hoe meer van deze stof hij zal aanmaken.

Door zijn mooie rechtopgaande groei is de agapanthus (net als de alium) zeer goed geschikt als borderplant (zonnige standplaats).

Agapantus doet het best in goed doorlatende grond op een zonnige standplaats maar ook op arme - en droge gronden (maar de bloei is uitbundiger in betere grond) . Net als hosta’s staat Agapanthus hoog aangeschreven op het menu van naaktslakken en huisjeslakken.

Vereisten

Deze plant heeft nog geen omschrijving.

Onderhoud

Verzorgingtips :

- De planten nooit te nat zetten, voorzie goede drainage (wortelrot )

- Agapanthus voldoende bemesten met een meststof met laag stikstof gehalte en voldoende fosfor en kalium (bv. 7+ 14 +28 NPK )

- Vergeet het fabeltje dat Agapanthus in een (te) kleine pot het beter doet, in een te kleine pot kruipen de grote vlezige wortels ahw uit de pot en is de volledige inhoud van de pot door wortels ingenomen, wat de bloei absoluut niet ten goede komt.

- Koop geen te dure potten voor uw Agapanthus, vaak zullen deze stevige wortels zich zodanig opspannen binnen de pot dat deze voorzichtig ontmanteld en vernield zal worden

- De Agapanthus is een zonneklopper na een geleidelijke aanpassing aan het zonlicht (na de winter), moet de plant voldoende zon krijgen, dit komt de bloemvorming ten geode !

- Indien ondanks een goede verzorging bloei toch uitblijft kan dit liggen aan het feit dat u over een gezaaid exemplaar beschikt en niet over een degelijke cultivar.

- Bladhoudende Agapanthus moet vorstvrij bewaard worden op een lichte plaats, bijvoorbeeld in de koude kas : temperatuur tussen de 2 en de 8 graden

- Bladverliezende Agapanthus kan wel een paar graden vorst aan (-5 max ) daarom bij strenge vorst in de tuin:  de plant afdekken met plastiek, daarop een laag stro, en daarop wat zand om het wegwaaien van het stro tegen te gaan. Potplanten kan je beschermen met noppenfolie .

Agapanthus inapertus

Bladverliezende agapanthus soort uit het zuidoosten van Zuid-Afrika, met dicht opeengroeiende lange bladeren en hangende dicht opeengroeiende kokervormige bloemen op lange stelen (tot 1,5m hoog) . Gemiddelde breedte = ts 90 en 130cm, hoogte van 100 tot 150 cm.

Agapanthus praecox

Deze groenblijvende (bladhoudende) agapanthus heeft lichtblauwe tot paarse bloemen op tot 90cm lange stengels 

 

Gebruik

De bloemen worden vaak benut als snijbloem en de mooie zaaddozen zijn gegeerd voor droogboeketten.

Berichten over deze plant