MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Rododendron

Rhododendron keysii

Foto: Rododendron

Rhododendron Keysii is afkomstig van Tibet, met opvallende buisvormige bloemen.

Best geschikt voor volle zon en afgeschermd van N-O wind.

VERZORGING:

Verwijder uitgebloeide bloemen.
Na de bloeiperiode heeft uw rhododendron voldoende voedsel nodig. In de handel is speciale traagwerkende mest verkrijgbaar. Niet meer bemesten na 20 juli.

Oudere planten met zijdelings uitgaande of aan de basis kale takken , moeten in het voorjaar kort na de bloei met een derde worden teruggesnoeid.  

Planten kan het ganse jaar, één voorwaarde is voldoende water geven. De beste periode is het najaar en de lente. Oudere struiken verplant je  best in het najaar. Geef oude struiken een kalkvrije, volledige meststof. Rhododendrons houden van een zure luchtige grond, Gebruik hiervoor een potgrond voor zuurminnende planten of witveen turf, ook bosgrond van naalbomen (pinus) kan je hiervoor gbruiken. Belangrijk is kalkvrije, zure, lichte grond met een ph waarde van 4.5 tot max 6.

In het voorjaar: Verwijder uitgebloeide bloemen, zonder de nieuwe scheuten te beschadigen. houd de grond gelijkmatig vochtig. U bevordert de vertakking door hier en daar een nieuwe scheut af te breken.

In de zomer: water geven.  Laat de oppervlakte van de grond af en toe opdrogen. Te veel water zou ongewenst uitlopen van de plant kunnen stimuleren. Eens de planten goed aangeworteld zijn hebben ze nog weinig extra water nodig.

Voor de winter: bescherming tegen vorst.  Geef nog maar zeer weinig water. Bij strenge vorst in combinatie met felle winterzon kan er droogteschade ontstaan. Water geven helpt niet!  Zorg dan voor schaduw met behulp van schermmatten van riet of textiel.

De wortels van rhododendrons en azalea's reiken tot aan het oppervlak! Daarom moet U daar ook niet wieden, harken etc. En voor onkruid en vochtbehoud is er maar één echte oplossing: mulchen. Turfmolm, sparren- en dennennaalden, gehakselde boomschors in stukjes niet groter dan 10 cm, verrot\gecomposteerd loof en grasmaaisel, dat niet dikker dan hooguit 5 cm mag zijn vanwege te veel afdichten van de grond! 

 

 

 

Eigenschappen

Hoogte
1 - 200 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend