Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Kerstroos 'Atrorubens'

Helleborus 'Atrorubens'  • 

Foto: Kerstroos 'Atrorubens'

Naam: Helleborus purpurascens
Nederlandse naam: kerstroos

Familie: Ranunculaceae
Andere gebruikte benamingen: (Helleborus atrorubens)

Bloeitijd: 2-4
Bloemkleur: purperrood, blauwachtig
Hoogte: 0.3
Bladeren: afvallend, meestal 5-tallig, blaadjes 2-5 lobben     

Helleborus purpurascens is inheems in het Zuidoosten van Polen, in Hongarije en Tsjecho-Slowakije tot Roemenië en West-Oekraïne. Hij groeit in open bossen en tussen kreupelhout. Hij bloeit vroeg, vaak reeds met Kerstmis. De bloemen zijn licht purperrood en 4 tot 4,5 cm groot in doorsnede. De binnen- en buitenkant bruin tot donkerpaars gekleurd, wat het effect heeft van een metaalachtige gloed. Soms zijn de bloemen aan de buitenkant berijpt. Een vrij laagblijvende Helleborus tot 30 cm hoog met bladeren met 7-11 ongedeelde slippen. Moet zeer beschut staan. Is een moeilijke plant. Vaak worden onder deze naam purper bloeiende variëteiten van Helleborus orientalis aangeboden. Erg is dat niet. Deze planten verschaffen veel meer plezier in de tuin dan Helleborus atrorubens zelf. Verdraagt ook geen zure grond en is waarschijnlijk de meest winterharde soort. Bladverliezend. 

Standplaats: Deze helleborus groeit het best in de schaduw. Ze groeien goed in het najaar (oktober-november) en in de lente (april-mei-juni). In de zomermaanden wanneer het warm wordt valt de groei stil. Bemesten in de zomer is dan uiteraard af te raden.

Giftigheid: Alle plantendelen zijn zwak giftig. De zaden kunnen bij het oogsten jeuk veroorzaken en pijn in de vingers. Ze bevatten hellebrine, dat plaatselijk huid- en slijmvliezen irriteert en helleborine, een giftig bestanddeel dat op het hart inwerkt zoals de digitaline uit vingerhoedskruid. Vergiftigingsverschijnselen met Helleborus komen uiterst zelden voor en de giftigheid is zeker geen reden om deze magnifieke plant uit de tuin te bannen. 

Vermeerdering: kan vermeerderd worden door zaad.

Eigenschappen

Hoogte
0 - 30 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
Licht
halfschaduw
Schaduw