MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Knopig helmkruid

Scrophularia nodosa

Foto: Knopig helmkruid

Foto: Knopig helmkruid
Foto: Knopig helmkruid
Foto: Knopig helmkruid

De naam Knopig helmkruid kreeg hij omdat de wortels bezet zijn met knobbeltjes. Ook de soortnaam nodosa verwijst hiernaar. Het is afgeleid van het Latijnse nodus wat knoop of gezwel betekend. Bloeitijd: juni t/m september. Is een inheemse plant gelieft door Hommels en de Helmkruidvlinder (Shargacucullia scrophulariae)  een nachtvlinder.

Knopig helmkruid stelt geen hoge eisen aan de grond, maar houdt wel van wat zon.
Een zonnige plek of halfschaduw met een matig vochtige en matig voedselarme grond is al genoeg.
Knopig helmkruid bloeit van juni tot september met roodbruine helmvormige bloemen.
Hommels zijn er dol op. Ook bij wespen zijn deze bloemen favoriet.

In de natuur is knopig helmkruid te vinden langs bosranden, houtwallen, heggen, spoorbermen etc. Ook in de tuin verwildert knopig helmkruid gemakkelijk. De tweezijdig symmetrische bloemen staan op een tot 120 cm lange vierkante, onbehaarde stengel met donkergroene bladeren. Ze lijken wel wat op lipbloemen, maar toch is het een heel andere familie: de helmkruidfamilie. De overwinterende, dikke wortelstok heeft opvallende, knolachtige uitwassen.

Bij de naamgeving van knopig helmkruid heeft de toepassing als geneeskruid een duidelijke rol gespeeld. Scrofuleus heeft met (ontsteking van) klieren te maken en nodosa betekent knopig. Men gebruikte de wortels bij aandoeningen die met knobbels en zwellingen gepaard gaan, zoals aambeien en lymfeklierzwellingen. Tegenwoordig wordt knopig helmkruid nog toegepast bij borst- en bindvliesontsteking.

Eigenschappen

Hoogte
30 - 140 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal, Zuur
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladverliezend