MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Dahlia 'Noordwijks Glorie'

Groeit in 20 tuinen

Latijnse naam
Dahlia 'Noordwijks Glorie'
Andere benamingen
Dahlia 'Glorie van Noordwijk'
Hoogte
70 - 100 cm
Kleur
Winterhard
Neen
Planten tags

Algemene omschrijving

Omschrijving:
Behoort bij de waterlelie-dahlia's en daarbinnen behoren dan weer tot de groep decoratief.
Ze hebben een aantal specifieke eigenschappen.
Het eigen karakter wordt gevormd door brede,stevige en platte bloemblaadjes.
De bloem heeft een plat aanzicht en de diepte is ongeveer de helft van de doorsnede.
In deze groep vinden we veel goede snijdahlia's.
Hoogte: vanaf 50 cm.
Bloemgrootte: meestal van ± 10 tot ± 20 cm.

Noordwijks Glorie bereikt een hoogte van 100cm
Bloei : juli / nov

Plantvoorschriften :
Gedijen goed in goed doorlatende vruchtbare grond met een ph van 7. Ze hebben veel voedsel nodig, werk daarom veel mest of compost door de plantgrond en voeg beendermeel toe 125gr/m⊃2;.
Planten in blad kunnen na de vorst geplant worden en zijn krachtiger dan knollen. Knollen kan je planten tot zes weken voor de laatste vorst. Planten na IJsheiligen, dit is ongeveer rond half mei. Of voortrekken in maart /april. Dit geeft eerder bloei en betere bescherming slakken. Kies een open, beschutte plek met niet te veel schaduw. Maak een plantgat van 10/15cm diep en leg de knol onderin, de punt van de knol  2 -3 cm onder het oppervlakte. Zo kunnen ze de warmte van de zon nog voelen. 40-60cm uit elkaar. 3 tot 5 per m2. Zet vlak naast de knol een stok om de plant later op te binden. Na ongeveer zes weken komt de scheut boven de grond.

Verzorging:
Als de dahlias zo'n 40cm hoog zijn, worden ze getopt om de ontwikkeling van zijscheuten te bevorderen. Het aantal scheuten dat men laat groeien is afhankelijk van de verlangde bloemgrootte. Slechts vier tot zes voor reuzegrote bloemen , 7 tot 10 voor medium of kleine bloemen. Bind de planten indien nodig om de 15cm op aan plantensteunen.
Mesten : geef vier tot zes weken na het planten een meststof met veel stikstof en kalium, ofwel in korrels eenmalig, ofwel wekelijks met vloeibare wortel- of bladmest. Als de knoppen uitkomen, wordt extra kalium gegeven voor sterkere stengels. In droge periodes regelmatig water geven.
Op het eind van de zomer of herfst, als de bladeren verkleuren, moeten de stengels tot 15cm worden teruggesnoeid.
Graaf wat later de knollen uit en maak ze schoon. Verwijder de kleine wortels en behandel met een schimmelwerend middel. Leg ze daarna droog enkele weken onderste boven tot er geen vocht meer in de stengels zit. Laat Dahlia’s overwinteren op koele, niet te koude luchtige vorstvrije plaats (rond de 10°C) in kist met droge turf, dek ze af met stro, krantenpapier of plastiekdoek. Bewaar de dahliaknollen zeker niet in een warme ruimte, daar zouden de gave knollen verschrompelen en waardeloos worden.
Controleer geregeld op meeldauw en rotten. Als dat gebeurt, snij je de aangetaste delen weg en behandel je de snijvlakken met zwavel.
Vermeerderen doe je door de knollen in de lente te delen.

Ziekten en plagen :
bladluizen-trips-rode spin-oorwormen -slakken

Berichten over deze plant