MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Aarereprijs 'Heidekind'

Foto: Aarereprijs 'Heidekind'

Groeit in 55 tuinen

Latijnse naam
Veronica spicata 'Heidekind'
Hoogte
1 - 50 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Droog
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

De aarereprijs Veronica spicata ‘Heidekind’ bloeit rozerood. Veronica spicata komt in het wild voor in Europa, Klein- en Centraal-Azië.

In de Alpen komt hij zelfs boven de 2000 meter hoogte voor. Hij groeit op stenige bodems, in grof zand en vaak op droge, zonnige plekken in kalkarme grond. Daar kunnen ze grote groepen vormen. De planten variëren sterk in hoogte (van 15 tot 50 centimeter), afhankelijk van de groeiomstandigheden. Ze bloeien in de zomer heel rijk met dicht bezette, blauwe aren boven de spitse bladeren.

Wie ‘s zomers in een Europees hooggebergte loopt, komt absoluut schitterend blauw bloeiend ereprijs tegen, maar sommige soorten groeien ook gewoon als lastig, laag onkruid in onze tuinen (gewone ereprijs: Veronica chamaedrys). Er zijn minstens 300 eenjarige en meerjarige ereprijzen die heel verschillend kunnen zijn. De meeste bloeien blauw, lila, witachtig, roze of zelfs paars. Enkele, zoals de beekpunge (Veronica beccabunga) worden al sinds mensenheugenis medicinaal gebruikt, van andere is daar niets over bekend.

De namen Veronica (Romeinse godin van de overwinning) en ereprijs werden al vermeld door de beroemde Dodonaeus. Het is een plant die ‘Eer ende Prijs oft Lof verdient’. Maar dat kwam eigenlijk door het feit dat de winnaar van een middeleeuws toernooi wel met een krans van ereprijs werd geëerd. Veronica (plant) is altijd herkenbaar aan de twee lange meeldraden die uit de bloemen steken.

Veronica (plant): onderhoud

Zon en frisse lucht is een absoluut vereiste voor de Veronica (plant). De tuin moet voldoende ‘ventilatie’ hebben voor Veronica spicata ‘Heidekind’. De grond mag tijdelijk vrij droog zijn, goede doorlatendheid is erg belangrijk, zeker in de winter.

Arme grond wordt verdragen, maar een normale organische basisbemesting in het voorjaar is uitstekend.

In het voorjaar de afgestorven plantendelen verwijderen. Na een vijftal jaren opnemen en scheuren.

Soort: spicata, aarereprijs

Kenmerken

Winterhardheid
Volledig, mits geen te natte sta

Grondsoort
Normale tuingrond

Vochtigheid
Normaal tot vrij droog

Licht
Zon

Hoogte
25 à 50 centimeter

Blad / Loof
Bladverliezend

Bloemkleur
Rozerood

Bloeitijd
Augustus - September

Berichten over deze plant