Echte Salie
Algemene omschrijving
Salie komt oorspronkelijk uit de landen in de Balkan en rond de Middellandse Zee. Salie vindt men overal in Zuid Europa, tot op een hoogte van 800 meter en is vaak te zien in de tuinen van de Provence. Salie wordt nu overal gekweekt, en komt zelden verwilderd voor.
Salie is een stevige halfheester die 30 tot 100 centimeter hoog wordt. De plant groeit in dichte bundels van vertakte, behaarde stengels.
De bloemen zijn lichtpaars tot blauw met rechte bovenlip, in vier- tot tienbloemige schijnkransen. De witte en roze vormen komen minder vaak voor. De bloemen verschijnen op het oude hout. De plant bloeit van juni tot augustus met lipvormige bloemen en heeft een opgaande bloeiwijze.
De bladeren groeien in paren en zijn grijsgroen van kleur met vaak gele vlekken op de oude bladeren. Ze zijn dik, donzig en hebben een ovale vorm met opvallende nervatuur aan de onderkant van het blad. De bladeren ontwikkelen (bij aanraking) een sterke geur en hebben een wrange, warme smaak. Ook de gedroogde bladeren zijn uitermate aromatisch en pittig.
De stengel is vierkant en heeft een groene kleur met fijne haartjes. De plant is verhout in het tweede jaar. Salie is een overblijvende en een redelijk winterharde, altijdgroene heester. De plant kan niet tegen strenge vorst.
Salie is ook nog een mooie welriekende heester, populair bij de bijen en toch vaak ondergewaardeerd als bloeiende tuinplant.
Heeft veel zon nodig maar kan nog halfschaduw verdragen, droge kalkhoudende grond.
Oogst: kort voor, of bij het begin van de bloei, bij droog zonnig weer (meestal mei-juni). Het blad wordt gedroogd in de schaduw bij niet te hoge (< 34° C) temperaturen.
Gebruik
De bloemen smaken ongeveer hetzelfde als de bladeren en zijn lekker in :
- salades
- mosterd
- vinaigrettes
Berichten over deze plant
Peter F.
Lekker om mee te koken en ziet er ook nog prachtig uit! Woensdag 9 Juni 2021 om 10:33Gea (Zaaisite) v. voegde een foto toe aan Echte Salie (Salvia officinalis). Zondag 13 Maart 2016 om 14:51
Bibliotheek O.Plus voegde een foto toe aan Echte Salie (Salvia officinalis). Vrijdag 14 Augustus 2015 om 09:11
Jan N.
Iemand een idee hoe ik deze plant kaan stekken?
Hij staat nu bij mij aan de (drukke) straatkant en ik heb geen zin in Salvia thee met benzine aroma ... Vrijdag 21 November 2014 om 11:38sophie d. voegde een video toe aan Echte Salie (Salvia officinalis). Woensdag 11 Juni 2014 om 21:36
Linda M.
:-) Zondag 30 Juni 2013 om 18:46Wilde T.
Ik heb deze plant, hij bloeit prachtig maar valt nu inderdaad uitelkaar. Na de bloei snoeien, begrijp ik, maar wat moet ik op dit moment doen? Opbinden? Of laten gaan? Zaterdag 29 Juni 2013 om 15:24Ria L. voegde een foto toe aan Echte Salie (Salvia officinalis). Zondag 19 Mei 2013 om 14:36
Anna N. voegde een video toe aan Echte Salie (Salvia officinalis). Woensdag 18 Juli 2012 om 17:35
Marjolijn v.
Ook tijd om te oogsten: de salie! M'n salie doet het echt geweldig. De gewone tenminste. Ook de Berggarten doet het prima. Degene waar ik zo op gehoopt had, qua sierwaarde vooral, de paarse salie, doet nul-komma-nul, 'k zie 'n mini sprietje ergens, maar dat groeit niet! Zouden de mieren hierachter, … Lees verder » Dinsdag 1 Mei 2012 om 12:16Frederic V.
Iemand goeie tips om kruiden nu in te vriezen (om dan in de winter te kunnen gebruiken) Woensdag 13 Juli 2011 om 13:28 • Bieslook (algemeen) (Allium schoenoprasum), Groene munt (Mentha spicata), Platte Peterselie (Petroselinum crispum var. neapolitanum), ...- Bekijk alle 6 reacties »
Kiki B. Doe de afgeritste blaadjes in een vrieszak. Leg dit in de vriezer. Na 2 dagen de zak er uit halen en de blaadjes verkruimelen door de zak in je handen even flink te kneden. Op die manier verpulver je … Lees verder » Dinsdag 10 April 2012 om 23:42
Beno v. Voordeel hiervan is dat je dan makkelijk wat munt in een thee-bolletje stopt en lekkere muntthee ter beschikking hebt ten allen tijde :) Zondag 21 Oktober 2012 om 09:33
Ann V. voegde een foto toe aan Echte Salie (Salvia officinalis). Donderdag 7 Oktober 2010 om 21:05
Ann V.
Heel toevallig (op zoek naar een heel andere reeks foto's, zelfs niet eens natuur-gerelateerd) vond ik toch een paar van mijn foto's van bloeiende salie. Donderdag 7 Oktober 2010 om 21:05Ann V.
Salvia officinalis 'Berggarten', die in mijn tuin nog nooit heeft willen bloeien. De soort (S. officinalis zonder meer) bloeit hier wel mooi, heb ik helaas geen foto van, en ook S. off. 'purpurascens group' bloeit hier vrij regelmatig. Woensdag 6 Oktober 2010 om 20:53Eddy C.
inderdaad Ann, volgens mij is het ook Salvia nemorosa (syn. Salvia x superba) met smallere en kleinere bladeren en opvallender en donkerder bloemen. De andere foto is wel een echte salie (Salvia officinalis) met zijn rondere bladeren . Woensdag 6 Oktober 2010 om 20:41Ann V.
De plant op de foto van Louise lijkt mij geen S. officinalis, wegens te lange bloeiaren met te kleine bloemen. (S. nemorosa?) Woensdag 6 Oktober 2010 om 20:28
zijtakjes in de grond leggen heb ik vorig jaar al eens gedaan, maar daar kwamen toen geen wortels aan.
stekjes nemen kan ik wel proberen. gewoon stukje afknippen en dat in … Lees verder » Vrijdag 21 November 2014 om 15:22