MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Winterwortel 'Berlikumer'

Groeit in 162 tuinen

Latijnse naam
Daucus carota 'Berlikumer'
Andere benamingen
Berjo, Berlicumer
Hoogte
1 - 30 cm
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend
Planten tags

Algemene omschrijving

Winterwortel 'Berlikumer' is een fijne maar wat zachte winterwortel. De smaak is beter dan van veel andere rassen, maar door de wat grotere zachtheid is de wortel minder lang te bewaren tijdens de winter. Later zaaien van winterwortelen is overigens aan te raden, de kans op doorschieten is dan kleiner en de wortelen zijn beter houdbaar. Bij een ruimere plantafstand worden de wortels wat dikker, mest verpest de smaak van wortel, dus geen mest geven!


TEELT
Zaaien vanaf begin mei tot half juni, een plantafstand van 4 centimeter en een rijafstand van 30 centimeter aanhouden. Zaai niet te dicht op elkaar want door het optrekken van de jonge plantjes bij het uitdunnen komt een geur vrij die de wortelvlieg aantrekt.


STANDPLAATS
Telen op een zonnige plek met een goed door wortelbare, wat zandige en niet onlangs bemeste grond. Problemen met wortelvlieg kan voorkomen worden door te telen onder insektengaas, de plantjes moeten al vrij snel na opkomst worden afgedekt. Een combinatieteelt met ui, prei of knoflook kan ook maar insektengaas werkt toch het beste.


OOGST
De wortels optrekken vanaf begin oktober tot begin december. Voor bewaring het loof afdraaien en de winterwortels bewaren in zand, eventueel het zand afdekken met een laag stro.

Berichten over deze plant