MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Ooievaarsbek 'Ivan'

Geranium psilostemon 'Ivan'

Foto: Ooievaarsbek 'Ivan'

De ooievaarsbek Geranium psilostemon ‘Ivan’ is kleiner dan de soort Geranium psilostemon, maar bloeit met grotere bloemen. Geranium psilostemon is één van de hoogste van het assortiment en wordt bijna een meter. De grote bladeren kleuren in de herfst rood. De bloemen staan als regel met zijn tweeën bij elkaar. Ze hebben een kleur die magentarood (cyclaamrood) wordt genoemd. Aan de voet van de vijf bloemblaadjes is een donkere vlek aanwezig. De bloei vindt plaats in de periode juni-augustus.

Deze Geranium komt uit Noordoost-Turkije en Zuidwest-Kaukasus. Het is een uitzonderlijk goede borderplant vanwege de sterke kleur en de lange en rijke bloei. Op winderige plaatsen moeten de planten zeker gesteund worden. Geranium is een groot geslacht met meer dan 400 soorten. Bij de naam geranium wordt al snel aan de potplanten die vaak met rode bloemen balkons opfleuren. Die potplant behoort echter tot het geslacht Pelargonium en niet tot het geslacht Geranium. De Nederlandse naam ooievaarsbek is afgeleid van het Griekse woord geranos, dat kraanvogel betekent. Deze naam dankt hij aan de vorm van de vrucht. De stijl die op de vrucht is meegegroeid, doet namelijk aan een lange vogelsnavel denken, zoals bij een ooievaar (of kraanvogel).

Ooievaarsbekken worden graag als bodembedekkers of in borders geplant. Soms vanwege hun mooi ingesneden blad, maar meestal om de kleurige bloemen in de zomer. Roze en violetblauw zijn sterk vertegenwoordigd. Sommige ooievaarsbekken kunnen bijna een meter hoog worden, maar de meeste blijven (veel) lager. Veel ooievaarsbekken hebben een opvallende geur, bedoeld om schadelijke insecten op een afstand te houden, maar de plant wordt ook in de parfumindustrie toegepast.

Ooievaarsbekken stellen weinig eisen aan de grond zelf, maar moeten over voldoende vocht kunnen beschikken. Droge perioden worden niet goed verdragen. De planten gaan weliswaar niet dood, maar ze zijn dan voor de rest van het seizoen minder decoratief. Geef dus tijdig water, zeker als ze zonnig staan. Plant ooievaarsbek op goed doorlatende grond, bij voorkeur op wat koele plaatsen. De standplaats moet zonnig tot licht beschaduwd zijn. Begin op tijd met het steunen van de planten.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 60 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Licht
Zon