MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Vogelmelk saundersiae

Ornithogalum saundersiae  • 

Foto: Vogelmelk saundersiae

Een bloem die veel in boeketten wordt gebruikt. Een bolvormige tros die bestaat uit stervormige witte bloempjes. Het hartje lijkt op een zwart kraaloogje.
De meeste soorten komen van nature voor in Zuid-Europa en Klein-Azië, al zijn er ook een aantal soorten die van nature voorkomen in Zuid-Afrika. Deze soort is niet winterhard. Beschermen tegen vorst.

Geschiedenis: Eerder werd het geslacht bij de hyacintenfamilie (Hyacinthaceae) ingedeeld. De botanische naam Ornithógalum is afkomstig van een oude Griekse plantennaam, die vogelmelk betekent ('ornithos' = vogel, 'gala' = melk).

Standplaats: Op bedden, soms gebruikt in borders en verwilderingtuinen. Alle types zijn erg geschikt als snijbloemen. Ze zijn langhoudbaar in een vaas. Dit bolgewas leent zich goed voor verwildering, voor gebruik in een bloemenweide, voor gebruik op plaatsen met minder licht, in potten en ook als snijbloem.

Bloeimaand:  juni - oktober

Bloei: De trosvormig gegroepeerde bloemen staan op stelen die ontspringen in de oksels van lancetvormige, schutbladen. De bloemen hebben zes kroonbladen met op het midden van de achterzijde een duidelijk herkenbare groene streep. De vrucht is een zeshoekige doosvrucht. De vrucht bevat zwarte zaden. De vogelmelk-soorten hebben een 3 cm brede bol, van waaruit kleinere nevenbollen kunnen onttaan. De lijnvormige bladeren spruiten hier grondstandig uit voort. Ze zijn wat vlezig.

Winterhardheid: Matig winterhard

Overige: De bollen van de plant zijn eetbaar, vergelijkbaar met schorseneer. De stengel met bloemknop van de bosvogelmelk wordt op dezelfde manier als asperges gegeten (in Parijs zeer gewild) en heet daar "asperges de bois", niet te verwarren met de echte bosasperge (Asparagus acutifolius). De Duitse naam 'Milchstern' (melkster) verwijst naar de witte bloemkleur en stervormige punten van de bloem.
De Engelse naam 'Star of Bethlehem' (ster van Bethlehem) gaat ook uit van de stervorm van de bloem en verwijst naar de Ster van Bethlehem in het bijbelverhaal over de geboorte van Jezus.

Eigenschappen

Hoogte
80 - 120 cm
Kleur
Winterhard
Matig, Neen
Vochtigheid
Vochtig
Licht
halfschaduw