MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Vogelmelk saundersiae

Groeit in 62 tuinen

Latijnse naam
Ornithogalum saundersiae
Andere benamingen
Synoniem: Galtonia saundersiae, zuidenwindlelie, Kaapse vogelmelk, Ster-van-Bethlehem, akkermanneke
Hoogte
80 - 120 cm
Kleur
Winterhard
Matig, Neen
Vochtigheid
Vochtig
Licht
halfschaduw

Algemene omschrijving

Een bloem die veel in boeketten wordt gebruikt. Een bolvormige tros die bestaat uit stervormige witte bloempjes. Het hartje lijkt op een zwart kraaloogje.
De meeste soorten komen van nature voor in Zuid-Europa en Klein-Azië, al zijn er ook een aantal soorten die van nature voorkomen in Zuid-Afrika. Deze soort is niet winterhard. Beschermen tegen vorst.

Geschiedenis: Eerder werd het geslacht bij de hyacintenfamilie (Hyacinthaceae) ingedeeld. De botanische naam Ornithógalum is afkomstig van een oude Griekse plantennaam, die vogelmelk betekent ('ornithos' = vogel, 'gala' = melk).

Standplaats: Op bedden, soms gebruikt in borders en verwilderingtuinen. Alle types zijn erg geschikt als snijbloemen. Ze zijn langhoudbaar in een vaas. Dit bolgewas leent zich goed voor verwildering, voor gebruik in een bloemenweide, voor gebruik op plaatsen met minder licht, in potten en ook als snijbloem.

Bloeimaand:  juni - oktober

Bloei: De trosvormig gegroepeerde bloemen staan op stelen die ontspringen in de oksels van lancetvormige, schutbladen. De bloemen hebben zes kroonbladen met op het midden van de achterzijde een duidelijk herkenbare groene streep. De vrucht is een zeshoekige doosvrucht. De vrucht bevat zwarte zaden. De vogelmelk-soorten hebben een 3 cm brede bol, van waaruit kleinere nevenbollen kunnen onttaan. De lijnvormige bladeren spruiten hier grondstandig uit voort. Ze zijn wat vlezig.

Winterhardheid: Matig winterhard

Overige: De bollen van de plant zijn eetbaar, vergelijkbaar met schorseneer. De stengel met bloemknop van de bosvogelmelk wordt op dezelfde manier als asperges gegeten (in Parijs zeer gewild) en heet daar "asperges de bois", niet te verwarren met de echte bosasperge (Asparagus acutifolius). De Duitse naam 'Milchstern' (melkster) verwijst naar de witte bloemkleur en stervormige punten van de bloem.
De Engelse naam 'Star of Bethlehem' (ster van Bethlehem) gaat ook uit van de stervorm van de bloem en verwijst naar de Ster van Bethlehem in het bijbelverhaal over de geboorte van Jezus.

Berichten over deze plant

  • Am B.Am B.
    Vorig jaar heb ik "Ornithogalum 'Saundersiae' - (vogelmelk)" geplant en daaruit zijn mooie bloemen gegroeid. Toevallig wilde ik vandaag de bollen verplaatsten, toen ik tot mijn grote verbazing zag dat de bollen zacht en "aangevreten" waren of misschien verrot.

    Iemand enig idee hoe dit kan? … Lees verder »
    Maandag 4 April 2016 om 23:29
    •  1 reactie
    • Jeannette v. Jeannette v. Waarschijnlijk door een combinatie van kou en natte bodem. De bolletjes zijn niet helemaal winterhard. Jammer, want ze zijn mooi. Niettemin, de soorten die wel inheems zijn, zijn ook erg mooi en de … Lees verder »
      Dinsdag 5 April 2016 om 08:30
  • Marcus G.Marcus G. voegde een foto toe aan Vogelmelk saundersiae (Ornithogalum saundersiae)
    Foto: Vogelmelk saundersiae
    Maandag 6 April 2015 om 19:57