MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Azalea (Algemeen) Azalea (Algemeen)

Groeit in 1896 tuinen

Latijnse naam
Azalea japonica
Hoogte
1 - 240 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving

Een Azalea is een prachtige plant met bloemen die lijken op Rhododendronbloemen. De Azalea is dan ook familie van de Rhododendron. Azalea's kunnen bladhoudend (Azalea japonica) en bladverliezend zijn (A. mollis-groep, Knaphill-Exbury-groep, Gentse, Viscosa-groep). De Azalea wordt o.a. toegepast als bonsai, perken in tuinen en Arboreta en in Japanse tuinen. Hier gaat het verder over de Japanse azalea die altijd bladhoudend is.

Vereisten

Zandgrond, veengrond. Zuurminnend , dus bij het planten is het verstandig flink wat turf in het plantgat toe te voegen. De turf goed mengen met de aarde in het plantgat. Daarna ieder jaar een extra gift compost en/of bladaarde. Gebruik geen bladaarde van beuken, deze is te kalkrijk. Plant een Azalea vooral niet te diep. 

Onderhoud

Zie boven, bemesten met koemestkorrels of oude paardenmest (let op dat je geen kalkhoudende meststoffen gebruikt, dus geen champignonmest gebruiken). Mulchen met afgemaaid gras is prima maar zorg dat de laag niet te dik is i.v.m. de oppervlakkige wortels. Snoei alleen indien echt nodig. 

Berichten over deze plant

 • Patrick D.Patrick D.
  Hoe kan het dat hier niet van turf wordt gesproken? Als de grond zuur genoeg is, is turf wellicht niet nodig, maar in de meeste gevallen wordt er rondom zuurminnende planten toch turf aangebracht van tijd tot tijd. Welke kenner wil dit toelichten?
  Woensdag 16 November 2016 om 21:05
  •  Bekijk alle 4 reacties »
  • Roelf S. Roelf S. dat heeft met de pH waarde te maken die weer de opname van voedingstoffen bepaald... wat weer de plant- struik goed doet groeien en bloeien .... door turf toe te voegen word de bodem iets zuurder in … Lees verder »
   Donderdag 17 November 2016 om 08:16
  • Jeannette v. Jeannette v. Veel planten die in zure bodems gedijen hebben een fijn vertakt, oppervlakkig wortelstelsel. Zo ook bij Azalea japonica. Naast de goede zuurgraad is dan ook een luchtige bodem belangrijk. Turf of een … Lees verder »
   Donderdag 17 November 2016 om 14:49
 • Yolande W.Yolande W.
  We moeten hierbij onderscheiden tussen beperkte en rigoureuze snoei. Als men de planten regelmatig snoeit of pinceert, worden ze niet zo hoog en groeien breder en compacter. Vaak ziet dat er gewoon beter uit. Zeker bij soorten die sprieterig groeien, zoals b.v. 'Sappho'.
  De beste tijd om te … Lees verder »
  Zaterdag 2 April 2016 om 14:05
 • Alexander L.Alexander L. voegde een video toe aan Azalea (Algemeen) (Azalea japonica). Maandag 1 September 2014 om 14:13