MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Azalea (Algemeen)

Azalea (Algemeen)
Foto: Azalea (Algemeen)

Algemene omschrijving

Een Azalea is een prachtige plant met bloemen die lijken op Rhododendronbloemen. De Azalea is dan ook familie van de Rhododendron. Azalea's kunnen bladhoudend (Azalea japonica) en bladverliezend zijn (A. mollis-groep, Knaphill-Exbury-groep, Gentse, Viscosa-groep). De Azalea wordt o.a. toegepast als bonsai, perken in tuinen en Arboreta en in Japanse tuinen. Hier gaat het verder over de Japanse azalea die altijd bladhoudend is.

Vereisten

Zandgrond, veengrond. Zuurminnend , dus bij het planten is het verstandig flink wat turf in het plantgat toe te voegen. De turf goed mengen met de aarde in het plantgat. Daarna ieder jaar een extra gift compost en/of bladaarde. Gebruik geen bladaarde van beuken, deze is te kalkrijk. Plant een Azalea vooral niet te diep. 

Onderhoud

Zie boven, bemesten met koemestkorrels of oude paardenmest (let op dat je geen kalkhoudende meststoffen gebruikt, dus geen champignonmest gebruiken). Mulchen met afgemaaid gras is prima maar zorg dat de laag niet te dik is i.v.m. de oppervlakkige wortels. Snoei alleen indien echt nodig. 

Eigenschappen

Hoogte
1 - 240 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend