MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Ridderspoor 'King Arthur'

Delphinium 'King Arthur'

Foto: Ridderspoor 'King Arthur'

Foto: Ridderspoor 'King Arthur'

De ridderspoor Delphinium ‘King Arthur’ is violetblauw en heeft een wit ‘oog’.

De ridderspoor is een attractie in de tuin. Hij behoort tot de allermooiste borderplant met zijn schitterende bloemkleuren. De meeste bloeien in de (voor)zomer, sommigen zelfs tot in de herfst. Een tweede bloei kun je stimuleren door de bloeistengels na de eerste bloei af te knippen. Veel mensen lukt het niet om riddersporen met succes te kweken. Toch is het kweken ervan niet echt moeilijk. De planten moeten in de volle zon staan, op vruchtbare grond. Op den duur is dit niet meer genoeg, want het voedsel raakt op. Je moet ze dus om de twee jaar op een ander plekje zetten. Makkelijker is om ze vloeibare mest te geven.

De naam dankt de plant aan de gespoorde bloemen. De sporen zijn de naar achter uitstekende delen van de bloem. Riddersporen kunnen in verschillende groepen worden ingedeeld. Pacific Giant, waartoe deze ‘King Arthur’ behoort, is één zo’n groep riddersporen. Niet voor niets heten ze ‘giant’, want ze worden wel zo’n anderhalf tot twee meter hoog. De bloemen zijn violet en in het midden wit. De cultivars uit de Pacific Groep dragen namen uit de sagen van koning Arthur en de ridders van de ronde tafel. Deze planten dragen zware bloemtrossen en hebben daarom ondersteuning nodig.

Riddersporen staan graag op een beschutte plaats. Beschutting en ondersteuning krijgen ze achter in de border, tegen een muur of schutting. Een voordeel van ridderspoor uit deze groep is dat ze minder gevoelig zijn voor meeldauw.

Delphinium ‘King Arthur’ onderhoud

Riddersporen prefereren een zonnige en beschutte standplaats. Lichte kleigronden die bij voorkeur ook nog wat humus bevatten zijn het meest geschikt, maar ook op andere grondsoorten zijn goede resultaten te verwachten. Erg droge en zeer natte grond wordt slecht verdragen. Meer informatie over verschillende soorten grond is te vinden in het artikel grondsoorten. Uitgebloeide bloemstengels moet u wegknippen en na de bloei moet de plant flink teruggeknipt worden. Het is goed om bloeiende planten om de twee à drie weken te bemesten met een vloeibare kamerplantenmest.

Lange planten moeten opgebonden worden. Elke stengel heeft een eigen bamboestokje nodig. Sommige planten worden ziek. Er is sprake van meeldauw, zodra er witte vlekken op het blad verschijnen. Bespuit de plant zo snel mogelijk met een schimmelbestrijdingsmiddel, anders gaat hij dood. Je hoeft weinig last van meeldauw wanneer ridderspoor op een plek staat waar het een klein beetje waait. Riddersporen uit de Pacific Giant Groep moeten regelmatig vervangen worden.

Eigenschappen

Deze plant heeft nog geen eigenschappen