Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Paraplu Magnolia

Magnolia tripetala  • 

Foto: Paraplu Magnolia

Foto: Paraplu Magnolia

Hoogte: 8 - 12 (15) m
Kroon: breed waaiervormig tot rond
Schors en takken: schors grijs, takken van groen tot paarsbruin
Blad: omgekeerd eirond, frisgroen, 30 - 50 cm
Bloemen: opstaand, komvormig, ø 15 - 25 cm, roomwit, juni/juli
Vruchten: langwerpig eivormig, purperrood, zaden karmijnrood
Toepassing: solitair
Grondsoort: vruchtbaar, goed doorlatend
Windbestendigheid: matig
Herkomst: midden en oosten van Noord-Amerika

Forse, meerstammige boom met een losse, breed uitgroeiende kroon en een gladde grijze schors. De paarsbruine twijgen zijn voorzien van een dunne waslaag en hebben bruinpaarse knoppen. Het omgekeerd eironde blad is bijzonder groot, maximaal 40 tot 50 cm en de bovenzijde is glanzend en frisgroen. De onderzijde van jong blad is licht grijsgroen en licht behaard. In de zomer verschijnen roomwitte, komvormige bloemen die meer opstaand zijn dan bij M. hypoleuca. De crèmewitte kroonbladeren zijn 10 - 12 cm lang. De lange meeldraden zijn aan de basis paars. De bloemen verspreiden een lichte, ietwat onaangename geur en worden gevolgd door eivormige, purperrode vruchten met een grootte van circa 10 cm. In de vruchten bevinden zich karmijnrode zaden. Na jaren een prachtige solitair die veel ruimte vraagt.

De Magnolia struik of boom is een zeer oud geslacht, zij bevinden zich al miljoenen jaren op onze aardbol. Van de ongeveer honderdtwintig soorten is de Magnolia tripetala wel een uniek exemplaar. De naam Magnolia is vernoemd naar een beroemde Franse schrijver/ botanicus, Dhr. Pierre Magnol. Magnolia’s komen nu over de hele wereld voor, over het algemeen hebben wij de bladverliezende Aziatische soorten in onze tuin staan. De Magnolia tripetala is afkomstig uit de Verenigde Staten, hoewel mijn foto’s afkomstig zijn uit Praag en de Floriade in Venlo. Zijn tweede naam tripetala heeft met zijn bloem- of kroonbladeren te maken. Letterlijk betekent het eigenlijk met drie petalen (bloembladeren), de bloem heeft zes of negen bloembladeren, dus altijd in drievoud.

Deze Magnolia soort is goed winterhard, maar is niet echt geschikt voor een kleine tuin. Het is een zeer snelle groeier, als hij op een vochtige, humusrijke grond staat. Oorspronkelijk groeide hij en nog in de bossen aan de oostkant van de Verenigde Staten, vandaar dat hij windgevoelig is. De bladeren beschadigen snel door de wind, worden bruin en gaan rafelen. Vooral door zijn excentrieke bloeiwijze en zijn grote bladeren geeft deze boom een exotisch tintje aan uw tuin.

 

 

 

 

Eigenschappen

Hoogte
800 - 1000 cm
Kleur
  •   
  •   
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend