MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Berijpte Wilg

Groeit in 4 tuinen

Latijnse naam
Salix daphnoides
Andere benamingen
Salix praecox
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Nat
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving

Deze plant heeft nog geen omschrijving.

De nederlandse naam is Berijpte wilg, familie van de Salicaceae. De bloemkleur is geel en de bloeitijd is van ca. maart tot en met april. De bladeren zijn glanzendgroen. De volwassen hoogte van deze kleine boom is ca. 1000 cm. Verdraagt een temperatuur tot -30 gr. C. Heeft een opvallende bloeiwijze. Is slecht verkrijgbaar.

Voor aanplant langs rivieren en laaggelegen gebieden met een wisselende grondwaterstand Houdt van een vochthoudende tot vochtige bodem, die af en toe onder mag lopen. Verder geen bodemeisen, al verdraagt deze plant kalkhoudende grond beter dan zure. Verlangt een plekje in de zon of lichte schaduw. Bij voorkeur uit de middagzon. Deze plant is, vanwege oppervlakkige worteling of grote vocht-/voedingopname, lastig met vaste planten te combineren.

Bemesting Salix daphnoides

Het is belangrijk dat planten goed groeien, groen blad vertonen, goed bestand zijn tegen ziekten en goed bloeien. Voor de eerste twee is stikstof nodig, voor de laatste twee kalium. Aangezien de meeste planten al een goed wortelgestel hebben en omdat het beter voor het milieu is zit er minder fosfor in de formule. Advies samenstelling: N4+P2+K6 tot maximaal N8+P6+K8

Onderhoud Salix daphnoides

Snelle, krachtige groeier. Kan naar hartelust gesnoeid worden.

Snoeien Salix daphnoides

Salix (Wilg) Dit geslacht omvat bomen, grote heesters en lage heesters. Het zijn echter allemaal sterke groeiers (pionierplanten). Hun toepassingsgebied is dan ook groot. Salix heesters met mooi gekleurde takken knippen we in maart tot vlak boven de grond af. Bij de soorten die we aanplanten voor de mooie katjes kunnen we de twijgen direct na de bloei tot vlak boven de grond afknippen. Het mag ook tijdens de bloei, want dan kunnen we ze goed op de vaas zetten. Grote wilgen (heesters en bomen) zijn meer geschikt voor de open ruimte dan voor aanplant in de tuin. Zetten we ze toch in de tuin zoals bijvoorbeeld de kronkelwilg Salix matsudana `Tortuosa', dan is het handig om te weten dat we ze op elke manier kunnen snoeien die ons goeddunkt. Salix is niet kapot te krijgen.

Vereisten

Deze plant heeft nog geen omschrijving.

Onderhoud

Deze plant heeft nog geen omschrijving.

Gebruik

Deze plant heeft nog geen omschrijving.