MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Hysop Hysop +

Groeit in 871 tuinen

Latijnse naam
Hyssopus officinalis
Hoogte
40 - 120 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Droog
Licht
Zon, halfschaduw
Planten tags

Algemene omschrijving

Kenmerken: Hyssopus officinalis bereikt een hoogte van 45 cm tot 1.2 m.
De stengel is vierkant vertakt en groen. Vanaf het 2de jaar wordt deze houtachtig.
Het blad is smal, 6-25 mm lang, geurig en licht behaard.
Het heeft een donkergroene kleur en is puntig.
De bloem is overdadig blauw en staat in trosjes in bladoksels aan een kant van de stengel. De bijen en vlinders zijn er gek op.

Plantplaats: Hysop verlangt een zonnige plaats met een droge, losse en kalkhoudende bodem, die vanwege de lange wortels ook diep moet zijn.

Teelt: Voor huishoudelijk gebruik zijn 2 planten reeds voldoende. Grotere planten kan men delen of gebruiken om er stek van te snijden. De plantjes worden in mei in de volle grond uiteen gezet met een onderlinge afstand van 25 x 30 cm. Hysop groeit trouwens ook goed in kuipen. Hij verdraagt droogte maar moet in erg koude winters worden beschermd. In het voorjaar snijdt u verdroogde delen weg. Als de plant er erg slecht uitziet snoeit u hem helemaal terug. Verder heeft de plant weinig zorg nodig.

Oogst: Bladeren en jonge, witte uitlopers kunt u steeds plukken om ze dan aan de gerechten toe te voegen. Wie niet bekend is met de bittere smaak van hysop, moet beginnen met spaarzaam gebruik. De bloeiende uitlopers laten zich gemakkelijk drogen en moeten dan goed afgesloten in een potje worden bewaard. Kort voor de bloei heeft de plant het meeste aroma.

In de keuken: Laat hysop niet meekoken !

Gebruik de blaadjes spaarzaam bij vlees, sauzen, salades, kwark. Thee helpt tegen astma en verkoudheid.
Het verse kruid past in salades, sausen, vlees- en visgerechten. Vette gerechten worden door hysop lichter verteerbaar. U kunt er een smakelijke kruidenkwark mee bereiden, maar ook een aromatische kruidenolie. Tot slot is hysop een onvervangbaar ingrediƫnt bij de bereiding van kruidenlikeuren.

Berichten over deze plant