Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Vetkruid (algemeen)

Sedum (Vetkruid) is een sterke dikke vlezige bladplant en behoort tot de vetplantenfamilie. De bladeren van het vetkruid kunnen per soort enorm verschillen in grootte en in kleur. Zo zijn er planten met kleine rode blaadjes en ook planten met grote grijze bladeren. Sedum kan worden onderverdeeld in bodembedekkende en opgaande vaste planten.

Soorten vetkruid :  Al vroeg in het jaar bloeit het bodembedekkende vetkruid met uitbundige kleine bloemen in geel, rood, roze of wit. Het opgaande vetkruid bloeit met volle schermen tot bollen en bestaan uit heel veel kleine bloemetjes in de kleuren roze, rood of wit (afhankelijk van de soort). Dit type bloeit wat later in het jaar (vanaf juli) en dat kan zelfs tot aan de eerste nachtvorst duren. De meeste vetkruid soorten kunnen goed in rotstuinen staan of in mooie bloeiende plantenborders gebruikt worden. Ze vragen niet veel verzorging.

Sedum planten:  Vetkruid staat het liefst op zanderige grond en op een droog plekje in de volle zon. De meeste kruipende Sedum soorten zijn mooie (half) wintergroene planten die het hele jaar door een mooie sierwaarde geven aan de tuin. Omdat de kruipende vetplanten goed tegen droogte en een schrale grond kunnen, doen ze het vaak goed op plaatsen waar andere soorten het niet doen.

Vetkruid snoeien:  De opgaande soorten sterven na de bloei in juni tot september af. Laat de dode bloemen er dan op staan. Als ze wel gesnoeid worden kan er vocht in de holle stengel lopen. Dat kan ervoor zorgen dat de pol kapot vriest bij vorst. In de loop van de winter tot het voorjaar beginnen de nieuwe jonge uitlopers van de opgaande vetplanten zich te ontwikkelen. Snoei dan begin maart de resterende oude takken boven de grond weg. Dan kan de plant zich weer mooi ontwikkelen. 

Eigenschappen

Hoogte
1 - 10 cm
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Normaal
Evergreen
Bladhoudend

In de webshop