MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Sneeuwbal 'Mohawk'

Viburnum burkwoodii 'Mohawk'

Snoeien

Van midden Mei tot begin Juni    · eenmalig

SNEEUWBAL

De sneeuwbal Viburnum burkwoodii heeft roze knopjes waaruit later bloempjes komen, die heerlijk geuren. De bloemen worden steeds witter naarmate ze langer open zijn. Deze soort vormt wat minder bessen.

wanneer bloeit de viburnum burkwoodii?

In Duitsland heet dit de Osterschneeball, paassneeuwbal, omdat hij daar met Pasen in bloei staat. Bij ons is dat meestal ook het geval want hij bloeit vanaf april tot mei. In zachte winters behoudt deze sneeuwbal zijn blad.

het geslacht viburnum

Het geslacht Viburnum, dat wel sneeuwbal wordt genoemd, bestaat uit ongeveer 150 soorten heesters en kleine bomen die allemaal een hoge sierwaarde hebben. Er zitten zowel bladverliezende als groenblijvende soorten bij. Ze bloeien meestal wit met grote aantallen bloempjes in schermen die vaak een halve bolvorm aannemen. Vandaar de naam sneeuwbal. Deze struik kan vrij snel veel plaats innemen.

hoe moet ik de viburnum burkwoodii onderhouden?

Vrijwel alle soorten groeien goed in de zon en lichte schaduw en ze houden van iets zure, humusrijke, voedzame grond. Geef Viburnum in droge tijden water.  Na een strenge winter kun je de struik controleren op doodgevroren takken, die kun je in het voorjaar kunt wegknippen.

moet ik de viburnum burkwoodii snoeien?

Als de bloemen wegblijven, is verjongingssnoei nodig. Het onderhoud van de wintersneeuwbal is beperkt. De natuurlijke vorm van deze sneeuwbal is erg mooi en daardoor hoef je niet te snoeien. Moet dit toch gebeuren, bijvoorbeeld vanwege de grootte, dan kan dit het beste na de bloei gebeuren. Je kunt in het najaar humusrijke mest geven.

In onze shop