Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Rijstpapierplant 'Rex'

Tetrapanax papyrifer 'Rex'  • 

Foto: Rijstpapierplant 'Rex'

Algemene omschrijving

Plant met zeer grote diep ingesneden vijfvingerig bladeren (na paar jaar wel tot 1 meter doorsnede) afkomstig uit Zuid-China en Taiwan. Zeer forse opgaande groeiwijze met hoge stevige bepoederde stengels. Naamgeving heeft te maken met het feit dat in China en Taiwan van de stengels een soort rijstpapier wordt gemaakt. De bladeren zijn groen met viltig laagje aan de onderkant. Nieuwe scheuten zijn bruin en eveneens viltig. Plant is bladverliezend in de winter. Doet het goed in de volle zon, maar vaak nog beter onder bomen en hoge struiken waar het zonlicht wat gefilters wordt.

Bloeit in juli tot augustus met grote luchtige bloempluim, maar dit kan meerdere jaren duren voordat dit in ons klimaat lukt. De witte, tweeslachtige bloemen ontstaan bovenin de plant en worden door bijen en hommels bestoven. In de herfst verschijnen dan zwarte bessen.

Bestand  tegen temperaturen tot - 12 tot -14°C. De bladeren sterven af na de eerste vorst, waarbij de stengels overblijven. Bij strenge vorst vriezen de stengels bij de grond af, maar de plant loopt dan in het voorjaar weer snel uit om weer een hoogte van 2-3 meter te bereiken.

Vereisten

De plant houdt van goed water doorlatende humeuze niet te droge grond (maar niet blijvend nat), liefst op een wat windluwe plaats in verband met verdamping van vocht uit de grote bladeren en beschadiging blad door de wind. Ook mooi in pot (vorstvrij overwinteren). Op warme zomerdagen is vaak extra water nodig.

Bovengronds matig winterhard en is blij met een beschutte plek. Zou de plant echter bevriezen dan loopt zij vaak wel weer uit. Vermijd verstoring van de wortels, omdat de plant daar dan nieuwe uitlopers vormt die voor woekering kunnen zorgen.

Onderhoud

  • Organische bemesting (bijvoorbeeld koemestkorrels) in het voorjaar en in de zomer; vanwege de enorme groei kan deze wel wat voeding gebruiken.
  • Op warme zomerdagen extra water geven.
  • In de winter alle bladeren af knippen en de stam inpakken met vliesdoek of jute en de wortels beschermen met een laagje blad afval. Doet men dit niet dan kan de stengel afvriezen bij de grond, maar de plant zal dan opnieuw uitlopen in het voorjaar.
  • Vermeerderen in het voorjaar door het nemen van stekken/wortelstekken of door ze te zaaien. Als de zaailingen meer dan 10 cm hoog zijn kunnen ze in het begin van de zomer in de tuin worden gepoot.

Eigenschappen

Hoogte
100 - 300 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend