MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Citroenmelisse Citroenmelisse +

Groeit in 14479 tuinen

Latijnse naam
Melissa officinalis
Hoogte
50 - 80 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Kenmerken
Melissa officinalis wordt tot 1 m hoog. De stengel is harig, vierkant en lichtgroen. Soms kunnen er enkele paarse vlekken voorkomen op de stengel. Het blad geurt naar citroen, is harig, sterk generfd, gekarteld en ovaal. Het blad is lichtgroen van kleur. De bladeren worden geel en krijgen een wrange geur als ze in de volle zon groeien en in droge grond staan. De bloem is klein, tweelippig, lichtgeel in trosjes en als ze ouder worden wit tot lichtblauw. Melissa officinalis bloeit van zomer tot herfst.


Plantplaats
Citroenmelisse groeit bij voorkeur op zonnige plaatsen, maar ook in de halfschaduw gedijt hij nog. Wat beschutting tegen de wind is aan te raden. De grond moet humusrijk zijn en goed doorlatend.


Teelt
In het voorjaar de zaden in zaaibakjes bij een temperatuur van circa 20 °C houden. Hier wordt wat geduld van u verwacht, want het ontkiemen kan 3-4 weken duren. Zodra het buiten warmer is, kunt u de jonge plantjes in de volle grond zetten. Omdat de plant relatief groot wordt en na het afsnijden steeds weer uitloopt, hoeft u niet extra te zaaien. Later zaaien de planten zich zelf uit en kunt u ze gemakkelijk vermeerderen door ze te scheuren. Wanneer het kruid zich in de loop van de tijd te sterk uitbreidt, steekt u eenvoudig delen van de wortelkluit af. In koude winters moet u de plant afdekken. Voor de winter mogen de volwassen planten niet te diep worden teruggesnoeid, omdat ze weer uitlopen aan de stengels boven de grond.
Oogst
De zachte scheuten en de jonge blaadjes kunt u van voorjaar tot in de herfst afnemen en direct gebruiken. Vers gebruiken is het best, omdat de plant dan niet alleen het hoogste gehalte heeft aan waardevolle stoffen maar ook het beste aroma. In het geval u een voorraad wilt drogen voor de winter moet u de uitlopers voor de bloei drogen voor een goed resultaat.


In de keuken
Citroenmelisse verfijnt alle gerechten waarbij het citroenaroma past, zoals salades, vis en soep. Het kruid mag echter niet worden meegekookt want dan gaat de werking verloren. Melissethee is heerlijk verfrissend.

Berichten over deze plant