Citroenmelisse
Algemene omschrijving
Kenmerken
Melissa officinalis wordt tot 1 m hoog. De stengel is harig, vierkant en lichtgroen. Soms kunnen er enkele paarse vlekken voorkomen op de stengel. Het blad geurt naar citroen, is harig, sterk generfd, gekarteld en ovaal. Het blad is lichtgroen van kleur. De bladeren worden geel en krijgen een wrange geur als ze in de volle zon groeien en in droge grond staan. De bloem is klein, tweelippig, lichtgeel in trosjes en als ze ouder worden wit tot lichtblauw. Melissa officinalis bloeit van zomer tot herfst.
Plantplaats
Citroenmelisse groeit bij voorkeur op zonnige plaatsen, maar ook in de halfschaduw gedijt hij nog. Wat beschutting tegen de wind is aan te raden. De grond moet humusrijk zijn en goed doorlatend.
Teelt
In het voorjaar de zaden in zaaibakjes bij een temperatuur van circa 20 °C houden. Hier wordt wat geduld van u verwacht, want het ontkiemen kan 3-4 weken duren. Zodra het buiten warmer is, kunt u de jonge plantjes in de volle grond zetten. Omdat de plant relatief groot wordt en na het afsnijden steeds weer uitloopt, hoeft u niet extra te zaaien. Later zaaien de planten zich zelf uit en kunt u ze gemakkelijk vermeerderen door ze te scheuren. Wanneer het kruid zich in de loop van de tijd te sterk uitbreidt, steekt u eenvoudig delen van de wortelkluit af. In koude winters moet u de plant afdekken. Voor de winter mogen de volwassen planten niet te diep worden teruggesnoeid, omdat ze weer uitlopen aan de stengels boven de grond.
Oogst
De zachte scheuten en de jonge blaadjes kunt u van voorjaar tot in de herfst afnemen en direct gebruiken. Vers gebruiken is het best, omdat de plant dan niet alleen het hoogste gehalte heeft aan waardevolle stoffen maar ook het beste aroma. In het geval u een voorraad wilt drogen voor de winter moet u de uitlopers voor de bloei drogen voor een goed resultaat.
In de keuken
Citroenmelisse verfijnt alle gerechten waarbij het citroenaroma past, zoals salades, vis en soep. Het kruid mag echter niet worden meegekookt want dan gaat de werking verloren. Melissethee is heerlijk verfrissend.
Berichten over deze plant
Kaatje v. voegde een video toe aan Citroenmelisse (Melissa officinalis). Maandag 16 Mei 2022 om 14:07
Kruidentuin D. voegde een foto toe aan Citroenmelisse (Melissa officinalis) Vrijdag 15 April 2022 om 19:07
Mo V.
Na de bloei in augustus tot 5-6 cm boven de grond afknippen Woensdag 21 Augustus 2019 om 21:19Bib L. voegde een foto toe aan Citroenmelisse (Melissa officinalis). Dinsdag 10 November 2015 om 12:53
Hilke S.
Ik heb in mijn m²-tuin een citroenmelisse staan. Omdat deze heel snel gaat overwoekeren, ben ik gaan uitproberen. Ik heb deze week van mijn vriendin een boekje gekregen over geschenken uit de keuken. Hier stond een siroop van lavendel in. Ik probeerde ongeveer hetzelfde recept uit met … Lees verder » Maandag 22 Juli 2013 om 17:26- Bekijk alle 8 reacties »
Mia R. geweldig! Dinsdag 16 Augustus 2016 om 18:45
Hetty K. Kan vast ook met honing :-) Vrijdag 20 Juli 2018 om 14:22
Maurice G.
http://mens-en-gezondheid.info... Zaterdag 15 Oktober 2011 om 20:40Ria S.
thee van citroenmelisse en munt is ook heerlijk Zondag 3 Oktober 2010 om 22:14Ida T.
thee van maken, citroen en suiker bijvoegen en laten koud worden. Kan met een ijsblokje als gezonde frisdrank gedronken worden Zondag 3 Oktober 2010 om 11:22Dirk K.
Plant heeft niet alleen de neiging om te gaan woekeren, het is een echte woekeraar! Zet zich niet alleen uit via worteluitlopers, maar zaait zich ook uit in gans je tuin als je hem te lang in bloei laat staan. Maandag 27 September 2010 om 19:53Marina VAN E.
Ik gebruik het om thee te maken en ook in gerechten Donderdag 16 September 2010 om 23:47Poulus B.
Heerlijk om thee van te maken. Zaterdag 4 September 2010 om 10:43