Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Vingerhoedskruid 'Milk Chocolate'

Digitalis parviflora 'Milk Chocolate'

Foto: Vingerhoedskruid 'Milk Chocolate'

Algemene omschrijving


Kleine trechtervormige purpergeaderde bloem met smalle lichte bloemrand, stevige volle slanke lange bloeiaar, smal lang donkergroen glanzend blad, wintergroen bladrozet, tweejarig tot 3,4 jaar oud, opnieuw zaaien, droge goede gedraineerde grond, bij zeer strenge vorst afdekken, insectenplant, oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Spanje.
==

Digitalis parviflora 'Milk Chocolate' is een vingerhoedskruid waarbij de 'wilde'soort uitsluitend voorkomt in het Cantabrische gebergte in Noord Spanje. Daar groeit Digitalis parviflora vooral voor op droge, stenige, kalkrijke bodems van kalkgraslanden, struwelen en op rotsige hellingen. De standplaats is zonnig tot halfschaduw.

In gekweekte vorm is Digitalis parviflora een twee-jarige plant die vaak 3 tot 4 jaar oud wordt. De plant is, net als andere vingerhoedskruiden, zeer giftig dus voorzichtigheid is geboden.

Digitalis parviflora 'Milk Chocolate' bloeit met kleine bruine klok tot buisvormige bloemen in de periode juli-september. Het eerste jaar bloeit Digitalis parviflora 'Milk Chocolate' niet. Dit vingerhoedskruid wordt niet erg hoog: maximaal 70 cm.

Plantgroep 2-jarigen meer...
Bloeikleur Bruin meer...
Standplaats Zon,Halfschaduw meer...
Familie Helmkruidfamilie
Wikipedia Leer meer op Wikipedia
Bladkleur Groen
Bloeitijd juli - september
Wintergroen nee
Planthoogte 50 cm - 70 cm
Grondsoort Goede tuingrond. Niet te nat.
Plantafstand 7 - 9 stuks/m²
Toepassingssuggesties Natuurtuin Rotstuin

Onderhoud

Digitalis parviflora 'Milk Chocolate' heeft geen speciale zorg nodig. Digitalis parviflora 'Milk Chocolate' zaait zichzelf uit. In het najaar kunt u het zaad ook zelf winnen dat u in maart in de koude kas of kweekbak kunt u uitzaaien. In april-mei kunnen de planten dan verplant worden naar de definitieve plaats.

==

Digitalis parviflora 'Milk Chocolate' bloeit met kleine buisvormige bruin/oranje bloemen aan een hoge aar en heeft smal leerachtig blad.
Ook in de winter zijn de aren decoratief.
Zaait zich spontaan uit.

==

Het vingerhoedskruid, Digitalis purpurea, is de meest bekende soort en komt voor in heel Europa, dus ook in ons land. Het is een tweejarige plant. In het eerste jaar vormt hij rozetten op de grond. In de zomer van het jaar erop ontwikkelt zich een stengel van ruim een meter hoog met trossen bloemen die slechts aan een kant te zien zijn. Daarna zaait gewoon vingerhoedskruid zich uit. Het is daarom een zeer geschikte plant om te laten verwilderen tussen bomen en heesters. Hij kan ook in de border worden toegepast, maar de planten verplaatsen zich omdat ze zich steeds op andere plaatsen weer uitzaaien. Soms komen bij deze soort bloemen voor die afwijken, ze zijn dan plat van vorm. Dit verschijnsel noemt men een pelorie, wat niet overgaat met zaden op het nageslacht.

Het vingerhoedskruid is een op het oog sympathieke plant.  De stengel met prachtige tros klokvormige bloemen is een eyecatcher in de zomer. Echter, zet de bloemen niet zomaar op je vingers, want de plant is giftig. Alle soorten vingerhoedskruid bevatten de giftige stof digitaline. Deze stof wordt in medicijnen gebruikt voor regulering van de hartactiviteit. Dit laat hommels er niet van weerhouden de bloemen veelvuldig te bezoeken.

Vingerhoedskruid onderhoud

Vingerhoedskruid stelt weinig eisen aan de grond, maar deze mag niet te nat zijn. Gewoon vingerhoedskruid groeit van nature aan bosranden en houdt dan ook van humusrijke grond en een licht beschaduwde plaats. Als je de bloemstengels na de bloei wegsnijdt, heb je kans op een tweede bloei in het volgende seizoen. Vingerhoudskruid staat goed in een romantische Engels tuin.

==

Latijnse naam : Digitalis purpurea
Nederlandse naam : Vingerhoedskruid
Familie : Scrophularaceae /helmkruidfamilie
Bloeikleur : roze, wit, roodpaars
Bloeimaand : juni, juli, augustus, september
Bladkleur : Groen
Hoogte : 80 - 200 cm
Wintergroen : Bladhoudend
Winterhardheid : Goed winterhard tot - 25 °C
Standplaats : Zon, halfschaduw tot schaduw
Soort gewas : Tweejarige plant
Speciale kenmerken :


 

Snijbloem
Honingplant die druk bezocht wordt door bijen en hommels. De hommels moeten helemaal in de bloem om de nectar te bekomen.
Zeer giftig: alle delen (vooral zaden en bladeren)
Zaait fel uit

Habitat : Normale tot vochtige bodem

--

Vingerhoedskruid of Digitalis zien we vaak in onze tuinen maar komt net als in grote delen van Europa ook in ons land in het wild voor. Meestal zijn ze in de natuur te vinden op verstoorde bodems van vrij recent gekapte plaatsen in het bos en andere ruige terreinen. Omdat ze net ook op moeilijke plaatsen nog goed willen groeien, zien we ze ook vaak in de siertuin op plaatsen in diepe schaduw, tussen bomen en struiken maar wel niet te droog.

Nadat de hommels of bijen de bloemen hebben bestoven vormt er zich een zaaddoos waarin tientallen zaadjes zitten. Eenmaal de zaden rijp zijn, zullen ze zich massaal verspreiden over de tuin. De planten zaaien zich dan ook hevig uit en vormen bijna een plaag, tenzij men na de bloei de bloemstengel afknipt.
Het eerste jaar wordt er een bladrozet gevormd en het tweede jaar verschijnen vanuit het hart van het bladrozet de bloemstengels. Daarna vormt de plant zaden en sterft ze af.(= tweejarige plant)

De helmkruidfamilie (Scrophularaceae) is een plantenfamilie die overal in de wereld aan te treffen is.
De naam Digitalis komt van het Latijnse `digitus' of vinger. Dit is een duidelijke verwijzing naar de vingerhoedvorm van de bloemen.
De volledige plant is giftig voor mens en dier. Digitalis zet je dan ook best op plaatsen waar de kinderen er niet gemakkelijk bij kunnen komen. Wanneer je in de bloemborder aan het vingerhoedskruid werkt trek je best handschoenen aan en zorg er voor dat de plant niet in aanraking komt met open wondjes. De gifstoffen (digitaline) van de Digitalis is niet dodelijk, maar kan leiden tot hartritmestoornissen, braken, maag-, darmontsteking, buikloop. In de geneeskunde gebruikt men de gifstoffen in lage aangepaste dosis als geneesmiddel voor hart- en vaatziekten.

 

===

 

Vereisten

Deze plant heeft nog geen omschrijving.

Onderhoud

Deze plant heeft nog geen omschrijving.

Gebruik

Deze plant heeft nog geen omschrijving.

Eigenschappen

Hoogte
60 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend