MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Lobelia 'Fan Blue'

Foto: Lobelia 'Fan Blue'
Foto: Lobelia 'Fan Blue'

Algemene beschrijving

Matig winterharde, niet wintergroene compact bossige plant. Meestal worden lobelias als eenjarigen behandeld, omdat ze matig winterhard zijn. Deze lobelia heeft grote violetblauwe bloemen. Bloeit van juli t/m september van onder naar boven langs stevige bloemaar. Polvormend. In de winter sterft het blad af en blijft slechts een nieuwe bladrozet over die tegen vorst beschermd moet worden. Oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika.

Bijzonderheden: bevat een giftig wit melksap dat huidirritatties kan veroorzaken.

Vereisten

 • Voorkeur voor een zonnige plek, verdraagt ook lichte schaduw. Indien mogelijk beschut planten tegen koude wind uit noorden en oosten .
 • Lobelia's houden van een doorlopend vochtige bodem en kunnen slecht tegen uitdrogen. Zet ze langs de oever van uw vijver en ze blijven mooi groen. Wordt veel gebruikt als moerasplant langs een vijver wat ook zijn natuurlijke standplaats is in Noordoost-Amerika.
 • Voedzame, pH neutrale en goed afwaterende bodem ('s winters droger, om bevriezing zoveel mogelijk te voorkomen).

Plantvoorschriften

Binnen zaaien

Het zaad is fragiel en uiterst klein. Meng het met wat zand om gemakkelijk te zaaien. In maart / april in een zaaibak met zaaigrond. Bedek het zaad niet, maar druk de grond na het zaaien licht aan en besproei met een nevelsproeier. Zet de bak op een warme plaats (18/20°c). Hou de grond vochtig tot tot twee weken later de eerste blaadjes verschijnen. Ongeveer 1 maand later als de plantjes 3 tot 4 blaadjes hebben haal je ze uit de zaaibak en plant je ze in individuele potjes gevult met gewone potgrond. Zet ze opnieuw op een warme plaats .

Buiten zaaien

Wie geen plaats heeft om binnen te zaaien, zaait buiten onder glas eind april / mei.

Planten

Als in mei de kans op vorst voorbij is dan in de tuin planten 10 - 15cm uit elkaar.

Verzorging

 • De tuinlobelia's vragen regelmatig water. Voorkom dat de grond uitdroogt, lobelia's herstellen zich slecht van uitgedroogde grond. Geef liefst vaak een 'beetje' water ipv ineens een heleboel. Giet zo min mogelijk over het blad heen en doe 't 's morgens. 's Avonds water geven maakt de plant extra aantrekkelijk voor slakken.
 • Zorg voor regelmatige bemesting (in potten/hanging baskets zeker 1x per 14 dagen)
 • Halverwege het seizoen kun je kleinbloemige soorten het beste licht snoeien voor een rijke herbloei.
 • In de winter sterft het blad af en blijven slechts een nieuwe bladrozet over die tegen vorst beschermd moet worden. Een luchtig winterdek van bijvoorbeeld  sparretakken is aan te bevelen. In de herfst op potten en vorstvrij bewaren in lichte omgeving is ook een optie.

Toepassing

 • Afhankelijk van de soort te gebruiken in de border, hangmand en rotstuin.
 • Uitermate geschikt voor bloembakken, potten, hanging baskets en als randplant in perken.
 • Ook toe te passen als overplant bij vijvers.
 • Snijbloem.

Eigenschappen

Hoogte
50 - 70 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend