Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Druifheide 'Whitewater'

Leucothoë fontanesiana 'Whitewater'

Foto: Druifheide 'Whitewater'

Foto: Druifheide 'Whitewater'
Foto: Druifheide 'Whitewater'
Foto: Druifheide 'Whitewater'

Algemene omschrijving

Deze nieuwe Leucothoe wordt zeer gewaardeerd om zijn prachtig getekende blad. Whitewater heeft het hele jaar door schitterend, wit bont blad en 's winters kleurt de plant zelfs naar donker-/purperrood!

Zeer winterhard. Standplaats van zon tot schaduw. Whitewater heeft witte bloemen in april-mei. Ook geschikt als patioplant op terras of balkon.

==

Leucothoe fontanesiana 'Whitewater' vormt een bossige struik dat zowel in volle grond als in pot kan staan.
Vooral de wisselende kleuren door de seizoenen heen maakt de plant zo bijzonder. Heel het jaar door schitterend witbont blad, 's winters purperrood.
Plant hem wel beschut en niet te nat in de winter, bij strenge vorst (-12°C) beschermen.

==

Leucothoe is een groenblijvende plant, die goed winterhard is. Je ziet deze planten in het najaar veel bij tuincentra, omdat de bladverkleuring in de herfst zo mooi is.

De planten staan leuk op het terras of balkon, om een mooie kleur te geven aan de herfst/ wintertuin. De heester staat ook prachtig in de border.

Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar, ieder met een eigen vorm blad of kleur. Ook de grote van de planten variëren per soort.

Het blad

Over het algemeen hebben de soorten Leucothoe langwerpig of lancetvormig blad, in de kleuren groen, lichtgeel, roze, rood, naar paars kleurend. Nieuw blad is mooi donkerrood van kleur. Leucothoe Walteri Rainbow heeft bont blad in de kleuren crème/ groen. In de herfst verkleurt het blad naar prachtige, vaak rood/ paarse kleuren. Hiervoor moet de plant wel wat zonneschijn op zijn bladeren vangen.

De bloei

In mei vormt de plant witte of roze kleine bloemen.

Standplaats

Leucothoe staat graag in de halfschaduw, maar kan ook in de volle zon, mits de grond voldoende vochthoudend is. Hoe meer zon Leucothoe krijgt, hoe mooier de bladverkleuring wordt in de herfst. Deze heester houdt beslist niet van tocht.

Leucothoe staat graag in vochtige, goed doorlatende grond, die zuur is. Geef dus geen kalk, maar voeg af en toe wat tuinturf toe.

Planten van Leucothoe

Leucothoe wordt voornamelijk in de herfst volop aangeboden bij de tuincentra. Maak voor de plant een ruim plantgat en meng door de verwijderde grond flink wat tuinturf. Vul het plantgat hiermee weer op en druk de aarde goed aan. Zorg dat de plant weer op dezelfde planthoogte komt te staan, als hij in de pot had. Geef na het planten voldoende water en blijf dat zo nodig doen tot de plant goed is aangeslagen.

Snoei

Snoeien kan na de bloei, dus in juni gebeuren. Door middel van snoei is de vorm van de heester mooi te houden, bovendien wordt er na snoei mooi nieuw blad gevormd, met een donkerrode kleur. Erg oude takken kunnen tot vlak bij de grond worden gesnoeid, nieuwere takken snoei je maar een beetje bij.

Vermeerderen

Vermeerderen kan gebeuren door het nemen van een zomerstek.

Eigenschappen

Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Schaduw
Evergreen
Bladhoudend