MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Dwergnectarine

Groeit in 27 tuinen

Latijnse naam
Prunus persica nucipersica
Hoogte
1 - 300 cm
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Nectarine- Prunus var. nucipersica

Omschrijving
Deze nectarines hebben een gladde schil en niet aanklevend vruchtvlees.

Pluktijd
Begin september.

Standplaats
Verkiest een goed doorlatende bodem. Natte gronden geven minder goede resultaten. Voedzame grond met voldoende vocht.

Snoeien
Zo snoeien dat de groei breed wordt en er veel licht in de plant kan komen. Zo min mogelijk snoeien.

Lichtbehoefte
Vraagt een zonnige en beschutte standplaats.

Dwergnectarine - Boom

Prunus persica var. nucipersica  
Dwergnectarine (Prunus persica var. Nucipersica) heeft goudgeel vruchtvlees en heerlijk smakelijke vruchten. Nectarines houden van een zonnetje, hierdoor worden de vruchten lekker zoet en rijp. De dwergnectarine staat ook erg leuk in een bloempot of plantenbak op het terras. Nectarines zijn zelfbestuivend en kunnen dus alleen staan.​

De kluit van Prunus persica var. nucipersica moet voor het planten goed vochtig zijn. Zet de struik voor het planten eerst in een emmer lauwwarm water. Maak een plantgat en maak de grond goed los. Zet de dwergnectarine op de juiste hoogte in het plantgat. De bovenkant van de wortels moeten net iets onder het grondniveau komen. Vul het plantgat met aarde en druk stevig aan. Geef na het planten direct water. De dwergnectarine groeit goed in losse, voedzame grond. Plaats het dwergboompje in de volle zon.

Dwergnectarine in pot

De dwergnectarine is een kleine fruitboom die uitstekend in een ruime bloempot of terrasbak groeit. Het boompje neemt door de compacte groei weinig ruimte in maar geeft wel grote vruchten. Plaats de dwergnectarine op een beschutte en zonnige plek. U kunt een 'mini-boomgaard' maken door potten met dwergnectarine, dwergperzik, zuilappel en dwergabrikoos bij elkaar te zetten op uw terras of balkon.

boom gerijpt zijn de karmijnrode vruchten met gladde huid zeer fijn van smaak. Het gekleurde vruchtvlees is zeer sappig met een aangenaam aroma.


Nectarinen stellen hoge eisen aan de temperatuur. Het hout is nog gevoeliger dan dat van de abrikoos. Door de iets latere bloei hebben de bloemen daarentegen minder de duchten van de vorst. De bomen groei sterk en zijn goed vruchtbaar. Kort snoeien is hier uit den boze !

Oogsttijd: juni-oktober, de vruchten aan de boom laten rijpen, om de drie dagen plukken en ze laten narijpen, zodat het vruchtvlees gemakkelijk loslaat van de schil en de pit.
Zelfbevruchtend.

Standplaats:

De nectarineboom stelt dezelfde eisen aan de grond als de perzikboom. Een zonnige standplaats en een kalkrijke grond zijn nodig. Te natte standplaatsen zijn nefast. Ze hebben weinig ruimte nodig en behoeven nauwelijks te worden bespoten. De aan de boom gerijpte vruchten zijn vaak net zo lekker als de geïmporteerde vruchten.

Zomersnoei:

In jaren van overvloed is een sterke vruchtdunning nodig.

Aankoop:

In het algemeen plant men uitsluitend eenjarige, veredelde planten aan, omdat de oudere exemplaren slechts langzaam groeien en zich haperend verder ontwikkelen. Men plant bij voorkeur in het voorjaar en plaatst de bomen van tevoren een dag lang in water. Snij de sterkere wortels aan het uiteinde glad af en controleer op gezondheid (het snijvlak moet wit zijn). 

Planten:

Men plaatst de boom in een diep gat, zodanig dat de entplek ongeveer een handbreedte boven de grond uitsteekt. Het gat wordt aangevuld met humusrijke tuingrond (zonder turfmolm) en drukt de wortels voorzichtig aan. Giet meermaals rijkelijk en dek de boomschijf tegen uitdrogen af met humus, turfmolm, stro of zwarte folie. Ook daarna geeft men regelmatig water. De bomen worden op een onderlinge afstand van 4-5 m aangeplant. De boom moet gesnoeid worden in overeenstemming met de gereduceerde wortelmassa. 

Vermeerdering: door veredelen op onderstam door oculatie

Standplaats lichtbehoefte: zon

deze plant is vorstgevoelig 

geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema 

deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger) 

Berichten over deze plant