MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Herfstanemoon 'Elegans'

Foto: Herfstanemoon 'Elegans'

Groeit in 53 tuinen

Latijnse naam
Anemone hybride 'Elegans'
Hoogte
0 - 60 cm
Kleur
Winterhard
Ja, Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving

De herfstanemoon is een perfecte borderplant en is bij uitstek geschikt om zowel in hoogte als in kleur mee te variëren. Er zijn weinig bloemen die zo lang en zo mooi bloeien. De eerste bloeit al in juli en tot diep in oktober geven herfstanemonen nog kleur aan de border. De herfstanemoon wordt ook wel Japanse anemoon genoemd. Dat is niet verwonderlijk want de wilde soorten groeien vooral in China en Japan, in de bossen en op uitstekende rotspunten in ravijnen.

De bladen zijn voornamelijk drietallig, gelobd en gerand. Er staan veel meeldraden boven de schotelvormige kelk, maar toch zijn deze onvruchtbaar (infertiel). Gemiddeld wordt een herfstanemoon met bloemstengels tot wel anderhalve meter hoog. De hoogte zonder bloemstengels bedraagt ongeveer tachtig centimeter. De plant vormt grote toefen bloemen met zo´n 5 cm bloemdoorsnede. De herfstanemoon heeft vlezige wortels. De bloemen hebben vijf of meer bloembladen en zijn komvormig van opbouw.

Groepsindeling

De meeste herfstanemonen kunnen worden ingedeeld in drie groepen. De Herfst Enkel Groep, de Herfst Elegans Groep en de Herfst Gevuld Groep. De indeling is gebaseerd op het type bloem (enkel, halfgevuld of gevuld) en het aantal bloemblaadjes.

De bloemen in de Herfst Enkel Groep zijn enkelbloemig en hebben 5 bloemblaadjes (Bijv. Anemone tomentosa ´Robustissima´, Anemone hupehensis ´Praecox´). In de Herfst Elegans Groep zijn de bloemen halfgevuld met 6 tot 19 bloemblaadjes (Bijv. Anemone hybrida ´Honorine Jobert´ en Anemone hybrida ´Elegans´) en in de Herfst Gevuld Groep zijn ze gevuldbloemig met 20 of meer bloemblaadjes (bijv. Anemone hupehensis ´Prinz Heinrich´, Anemone hybrida ´Whirlwind´).

Vereisten

Herfstanemonen houden van een zonnige tot halfbeschaduwde standplaats en geven de voorkeur aan lichte en dus vochtdoorlatende, vochtige en ook voedzame grond. In een milde winter behoudt een herfstanemoon vaak haar blad en kan dan ook tot een min of meer bodembedekkende plant uitgroeien.

Onderhoud

Vooral in de eerste winter na het planten hebben herfstanemonen wat bescherming nodig. Het is daarom het beste om de takken en bladeren te laten liggen als afdekmiddel tegen de vorst en ze in het voorjaar (maart) pas af te knippen.

Gebruik

Borderplant

Berichten over deze plant