MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Papierstruik 'Grandiflora'

Groeit in 81 tuinen

Latijnse naam
Edgeworthia chrysantha 'Grandiflora'
Andere benamingen
Honingbloem
Hoogte
1 - 150 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Sommige heesters zijn wel bijzonder bijzonder. Een van deze heesters is Edgeworthia chrysantha ´Grandiflora´. Deze aan Daphne verwante heester bezit een bijzondere eigenschap en boeddhistische monniken maakten daar gebruik van. Als winterbloeiende heester mag je deze plant zeker niet missen.

Edgeworthia chrysantha is een bladverliezende, opgaande heester tot 1.5 m hoog. De jonge scheuten
zijn eerst bedekt met zijdeachtige haren, later glad en olijfgroen. Ze zijn uitzonderlijk sterk en toch heel soepel.

De donkergroene bladeren zijn smal eirond en tot 12 cm lang, zijdeachtig aan de onderkant.
Bloeit in februari-maart met gele, soms iets rood aangelopen, zijdeachtige bloemen. De bloeiwijze bestaat uit veertig tot vijftig buisvormige bloemen, geclusterd aan een bol. De buitenzijde van deze bloemen zijn helemaal bedekt met witte zijdeachtige haren. De bloemen geuren licht. Komt van nature voor in de Himalaya.

Boeddhistische monniken uit de Himalaya maakten papier van de bast van deze plant en schreven daar hun heilige teksten op. De plant bevat een toxische stof waardoor het papier niet wordt aangetast door ongedierte. Vandaar dat in kloosters vele manuscripten te vinden zijn van honderden jaren oud. In Japan, waar deze plant is ingevoerd, maakt men handgemaakt papier van hoge kwaliteit. Men noemt dit Washi.

Daar deze plant vroeger door zaaien werd vermeerderd is er een groot aantal klonen in omloop. Deze verschillen niet alleen in bloemkleur,
maar ook in winterhardheid. Dit heeft te maken met de hoogte waar het zaad verzameld is (hoe hoger, hoe meer winterhard).

Een goede kloon is de cultivar ´Grandiflora´. Deze is geselecteerd vanwege de grotere bloemen, maar is ook goed winterhard gebleken in Nederland. Een andere cultivar is ´Red Dragon´ met rode bloemen. Helaas is deze niet winterhard in ons klimaat.

De papierstruik verlangt een goed gedraineerde grond en een standplaats in de zon of halfschaduw. Een beschutte standplaats tegen felle noord-oosten wind is een pré.

Bron: Polunin & Stainton (1984). Flowers of the Himalaya.

Berichten over deze plant