MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Trompetboom

Catalpa bignonioides  • 

Foto: Trompetboom

Foto: Trompetboom
Foto: Trompetboom

Algemene omschrijving

De trompetboom (Catalpa bignonioides) is een breeduitgroeiende boom met witte trompetvormige bloemen die in juni-juli tevoorschijn komen. De 20 cm lange, hartvormige bladeren verkleuren in de herfst naar heldergeel. Wist u dat deze boom muggen en vliegen verdrijft?

Vereisten

De trompetboom groeit het best in de volle grond. Zorg ervoor dat de kluit van Catalpa bignonioides goed vochtig is. Zet de boom voor het planten eerst in een emmer lauwwarm water. Maak een plantgat en maak de grond goed los. Zet de kluit van de trompetboom op de juiste hoogte in het plantgat. De bovenkant van de kluit moet net iets onder het grondniveau komen. Plaats naast de wortelkluit een stevige boompaal, die u een flink eind de grond inslaat. Plaats een boomband om de paal en de stam. Vul het plantgat met aarde en druk stevig aan. Geef na het planten direct veel water. De trompetboom groeit goed in vruchtbare tuingrond. Verbeter arme tuingrond door er compost en tuinmest door te mengen. Geef de boom een plekje in de volle zon.

Onderhoud

Catalpa bignonioides is een sterke boom die weinig onderhoud vraagt. Geef in droge perioden wel extra water, want aan droge grond heeft deze boom een hekel. In november t/m februari kunt u te lange en ongewenste takken terugsnoeien, zolang het niet vriest. Knot de trompetboom jaarlijks. Snoeien wordt door de trompetboom uitstekend verdragen. Het blad loopt in het voorjaar vrij laat uit, maar dit is normaal.

Bijzonderheden

De trompetboom heeft het grootste blad van alle in ons klimaat groeiende bomen. Het hartvormige blad is frisgroen tot groengeel en kan wel tot 20 cm breed worden. Bovendien zijn er in de zomer prachtige witte bloemen. De bloemblaadjes zijn aan de binnenkant opvallend gespikkeld, net kleine orchideetjes. Door veel snoeien kunt u ook een struik maken van de trompetboom.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 600 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Licht
Zon, halfschaduw

In de webshop