MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Herfstkrokus 'Albus'

Groeit in 16 tuinen

Latijnse naam
Crocus speciosus 'Albus'
Hoogte
1 - 10 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Prachtige sneeuwwitte herfstkrokus die tot de verbeelding spreekt! Deze botanische krokus bloeit in de herfst en is een gemakkelijke groeier voor borders, perken, potten en rotstuinen!

Plant de knollen van Crocus speciosus 'Albus' zo snel mogelijk na ontvangst in de volle grond, een bloempot of plantenbak. Herfstkrokussen lenen zich minder goed om in het gazon te planten omdat het gras in de herfst nog groeit en er dus nog gemaaid wordt. Ze zijn ideaal voor in een rotstuin! Zet de knolletjes van Crocus speciosus 'Albus' in een plantgat dat drie keer zo diep is als de hoogte van de knol. Een knol van 2 cm komt dus in een gat van 6 cm te staan. De plantafstand tussen de krokussen is ongeveer 3 cm. Maak de aarde goed los en plant de krokus met het puntje omhoog. Vul het plantgat weer aan en loop niet meer over de aarde. Maak voor grotere oppervlakken een ruimer plantgat en plaats hierin een aantal knollen. De botanische herfstkrokus groeit het best in losse en goed gedraineerde grond. Hoe meer krokussen, hoe meer effect deze herfstbloeiers geven. Plant in groepjes van minstens 25 knollen voor een mooi effect, of verdeel zo'n 25, 50 of zelfs meer krokussen regelmatig over de border of bloemperk.

De botanische herfstkrokussen (Crocus speciosus 'Albus') groeien ook uitstekend in een bloempot of balkonbak. Leg een laag grind of hydrokorrels onderin de pot en zorg voor verse potgrond. Bescherm de krokusknolletjes tegen strenge vorst door de pot vorstvrij te bewaren of in te pakken met noppenfolie. Geef in droge perioden water.

De knollen van botanische herfstkrokussen kunnen jarenlang op dezelfde plek blijven staan. Krokussen zijn namelijk heel geschikt om te laten verwilderen. Knip het blad van de krokussen pas af als het geel is geworden. De volgende herfst zullen de botanische herfstkrokussen met deze verzorging weer veel bloemen geven.

Deze krokus kondigt het najaar aan in de tuin. De charmante witte bloemen fleuren uw tuin of terras in de herfst op. Dit lage knolgewasje komt ook mooi tot zijn recht in een bloempot of balkonbak. Botanische herfstkrokussen (Crocus speciosus 'Albus') hebben kleinere bloemen dan grootbloemige krokussen, en zijn heel verfijnd en prachtig getekend. Kijk eens goed in het hartje om de dikke oranje meeldraden te bewonderen. Krokussen geplant in de volle grond, kunnen prima tegen kou en sneeuw.

Krokussen worden over het algemeen bloembollen genoemd. Ze passen dan ook in het rijtje bekende voorjaarsbloeiers, zoals tulpen, hyacinten, narcissen, krokussen, enz. Echter een krokus is een knolgewas.
Het verschil tussen bollen en knollen is dat in een bol een complete plant zit, het voedsel zit opgeslagen in de ondergrondse bladeren. Bij een knol zit ook net als bij de bollen een complete plant in knol alleen zit het voedsel opgeslagen in de vlezige wortel of stengel .

Berichten over deze plant