MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Prairielelie 'Blue Melody'

Camassia quamash 'Blue Melody'  • 

Foto: Prairielelie 'Blue Melody'

Het bolgewas Camassia 'Blue Melody' (Camassia quamash) is een prima bolgewas om het seizoen van tulpen en narcissen mee te verlengen. De plant heeft een opvallend bont blad en bijzonder gevormde donkerblauwe bloemen. De Camassia 'Blue Melody' heeft geen speciaal onderhoud nodig.

Vereisten

Plant de bloembollen van Camassia quamash 'Blue Melody' zo snel mogelijk na ontvangst in de volle grond, in een bloempot of plantenbak. Zolang de bollen niet in de volle grond geplant zijn, moeten de bollen van de prairielelie vorstvrij bewaard worden. Ook in pot zijn de bollen meestal niet bestand tegen de vorst. Zet de bollen in een plantgat dat drie keer zo diep is als de hoogte van de bol. Een bol van 5 cm komt dus in een gat van 15 cm te staan. De plantafstand van Camassia 'Blue Melody' is ongeveer 10 cm. Maak de aarde goed los en plant de bol met de punt omhoog en de wortels naar beneden. Vul het plantgat weer aan en probeer niet meer over de aarde te lopen. Camassia quamash 'Blue Melody' groeit het best in losse en goed gedraineerde grond op een plekje in de volle zon.

Camassia 'Blue Melody' in de tuin

Camassia quamash 'Blue Melody' komt mooi uit tussen wat lagere planten in de border. Erg mooi om te combineren met laatbloeiende tulpen, muscari en vergeet-me-nietjes. Camassia 'Blue Melody' groeit ook uitstekend in een bloempot of balkonbak. Zorg voor verse potgrond en leg een laag grind of hydrokorrels onderin de pot. Bescherm de bloembollen tegen vorst door de pot vorstvrij te bewaren of in te pakken met noppenfolie. Geef in droge perioden water.

Onderhoud

De bollen van Camassia quamash 'Blue Melody' kunnen jarenlang op dezelfde plek blijven staan. Verwijder na de bloei de uitgebloeide bloemstengels. Zo gaat alle energie naar de bol. Knip bovendien het blad van Camassia 'Blue Melody' pas af als het geel is geworden. Volgend voorjaar zal de prairielelie met deze goede verzorging weer veel bloemen geven.

Gebruik

Camassia quamash 'Blue Melody' is een wat minder bekende maar zeer opvallende voorjaarsbloeier. De stervormige bloempjes die verschijnen zijn donker blauw. Het smalle blad is opvallend bont gestreept. Hierdoor is de plant ook voor en na de bloei zeer decoratief. 'Blue Melody' kan ook verwilderen in de lichte schaduw van bomen en struiken.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 40 cm
Kleur
Licht
Zon, halfschaduw