MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Vlinderstruik 'Adonis Blue'

Buddleja davidii 'Adonis Blue'  • 

Foto: Vlinderstruik 'Adonis Blue'

Foto: Vlinderstruik 'Adonis Blue'

Type: Heester
Standplaats: Zon
Vocht: Droog-vochthoudend
Grond: Matig voedselrijk
Zuur: Neutraal tot basisch
Wintergroen: Nee

De nederlandse naam is Vlinderstruik, familie van de Buddlejaceae. De bloemkleur is paarsblauw en de bloeitijd is van ca. juli tot en met september. De bladeren zijn groen. De volwassen hoogte van deze kleine heester is ca. 150 cm. Verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C. Is goed verkrijgbaar.

Met een grote sierwaarde, vooral bv. als accentplant in het openbaar groen en in de tuin vanwege de mooie vorm, de bloeiwijze of de bladkleur. Deze plant wenst een matig voedselrijke, droge tot vochthoudende, zandige bodem. Heeft een voorkeur voor neutrale tot basische grond (ph = 7 - 9). Zonnig, verlangt een plekje in de zon en verdraagt zomerse warmte redelijk, mits de standplaats voldoende vochthoudend is. Kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen. Deze plant is goed te combineren met 'bosrand' en 'borderplanten', zolang die er niet te dicht op staan.

Voor bloeiende heesters is het belangrijk om een N:K verhouding te hebben van 1,3 – 1,8 voor een goede knopontwikkeling. Bij houtige gewassen is tevens fosfor erg belangrijk gedurende het hele seizoen voor het stimuleren van de ademhaling van de plant (nodig voor het omzetten van de NPK in voor de plant benodigde eiwitten) en het afrijpen van het gewas (dat de houtcellen goed gevormd worden). Advies samenstelling: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Snoeien Buddleja (vlinderstruik): Dit geslacht valt grofweg in twee snoeigroepen uiteen. Buddleja davidii bloeit op het eenjarige hout (scheutbloei) en Buddleja alternifolia en Buddleja globosa bloeien op het tweejarige hout (twijgbloei).
Buddleja davidii snoeien we in het voorjaar na de laatste vorstperiode volledig terug tot ongeveer 40 cm boven de grond (kniehoogte). Hierbij laten we een klein stukje van de tak van de vorige zomer zitten. Ze loopt dan daar op de slapende ogen weer uit. Als we deze Buddleja niet snoeien, neemt de bloei vrij snel af. Er zijn situaties denkbaar waarbij dat geen probleem is. In die gevallen wordt de Buddleja davidii wel 3 meter hoog. Gesnoeide exemplaren worden zelden hoger dan 1.5 meter.
De meeste overige Buddleja soorten snoeien we na de bloei (juli). We verwijderen dan de uitgebloeide scheuten en tevens een kwart van de oudste takken. Dit houdt de heester open van vorm en zorgt ervoor dat ze in het voorjaar weer goed van onderaf uitloopt.

Meer info hier
 

Eigenschappen

Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend