Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Sierrabarber

Gunnera magellanica  • 

Foto: Sierrabarber

Wetensch. naam: Gunnera magellanica
Nederlandse naam: Sierrabarber
Type: Vaste plant
Soort: Rotstuinplant
Standplaats: Zon
Vocht: Vochthoudend-vochtig
Grond: Matig voedselrijk
Wintergroen: Nee

De nederlandse naam is Sierrabarber, familie van de Gunneraceae. De bloemkleur is groen en de bloeitijd is van ca. juni tot en met juli. De bladeren zijn groen en ongeveer 10 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 10 cm. Verdraagt een temperatuur tot -15 gr. C. De geadviseerde plantafstand is 33 cm. (7-9 st. per m2.) Is goed verkrijgbaar.

nformatie, teelt: 

Gunnera magellanica is een laagblijvende soort van 10-15 cm hoog die afkomstig is van de Falkland Eilanden, het zuiden van Zuid-Amerika en Patagonië. De planten breiden uit door middel van hun ondergrondse uitlopers. De fraaie glanzende en donkergroene bladeren vormen een schitterende bodembedekkend mat van bladeren. De bladeren zijn amper 5 cm groot, niervormig en opvallend gerimpeld.

Verlangt eveneens een vochtige standplaats. Niet courant in de handel verkrijgbaar. Bloeit in de zomer met groene tot oranjekleurige bloemen aan korte, ronde aren.

Ook deze soort is vorstgevoelig en moet tijdens de winterperiode van een winterdek worden voorzien.

Vermeerderen:

In het voorjaar door het delen wat vrij eenvoudig is. In de herfst of het voorjaar door zaaien.

Ziekten en plagen:

Slakken zijn nogal verzot op de bladeren.

Plant ze bij voorkeur in de halfschaduw. Te felle zon kan het blad verbranden.

Het jonge blad is in het voorjaar nogal vorstgevoelig en kan door late nachtvorst nog schade oplopen (bruine randen).

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

- deze plant is vorstgevoelig

- geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

- geschikt voor gebruik in de vijvertuin

- deze plant verlangt een zurige bodem (pH 4,5-5 of lager)

- deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

Zone (USDA): 7-9

Deze plant komt van oorsprong uit de bergen en is dan ook zeer geschikt voor de rotstuin als 'voegenvuller' in de stapelmuur of tussen stenen (ook bestrating). Verlangt een zonnige plek en een matig voedselrijke bodem al neemt ze ook genoegen met een lichte schaduwplaats. Ze groeit in het algemeen vrij snel. Deze plant staat het liefst op een licht vochtige plek. U kunt haar goed uitplanten In kleine groepjes of als eenling. Het is een plant voor de liefhebber. Ze stelt namelijk meer eisen qua verzorging, zoals bijvoorbeeld winterbescherming.

Bemesting Gunnera magellanica

Bij bloeiende planten is het belangrijk om veel knoppen te hebben en om die knoppen uit te laten komen. De aanmaak van knoppen wordt gestimuleerd met een, verhoudingsgewijs, hoger fosfor gehalte. De bloei van de knoppen wordt gestimuleerd door een hoog kalium gehalte. Het hogere kalium gehalte zorgt tevens voor een langere bloei en verbetert de kwalitatieve eigenschappen zoals geur van de bloemen. Daarnaast zorgt het hogere kalium gehalte voor een efficiëntere waterhuishouding zodat de planten zuiniger zijn met water. Hoe verder de onderlinge gehalten uiteenlopen des te sterker gaat er een stimulerende werking vanuit. Advies samenstelling: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Eigenschappen

Hoogte
10 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Vochtig
Licht
halfschaduw
Schaduw
Evergreen
Bladhoudend