MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Bruidsbloem 'Pride of Rochester'

Foto: Bruidsbloem 'Pride of Rochester'
Foto: Bruidsbloem 'Pride of Rochester'
Foto: Bruidsbloem 'Pride of Rochester'

De bruidsbloem Deutzia scabra ‘Pride of Rochester’ is qua vorm en groeiwijze gelijk aan de soort, maar de witte bloemen zijn gevuld en aan de buitenzijde lichtroze gestreept.
Deutzia is een heestergeslacht dat naar een Amsterdammer werd vernoemd: Johan van der Deutz (1743-1788). Die eer had hij te danken aan zijn Scandinavische beschermeling Karl Thunberg; Linnaeus heeft deze naam later gehandhaafd.
Deutzia scabra of bruidsbloemen zijn allemaal heesters die op het tweejarige (overjarige) hout bloeien. Dat doen ze vooral in een periode waarin veel tuinplanten zijn uitgebloeid of nog moeten gaan bloeien, de zogenaamde voorzomerrust. Dat maakt de bruidsbloem heel belangrijk in een tuin. Deutzia scabra lijken wel wat op de jasmijn (Philadelphus), maar die hebben wit merg in de takken. Die van de bruidsbloem zijn hol. Er zijn zo’n 50 soorten bekend. Ze komen uit ver van elkaar verwijderde streken: de Himalaya, Mexico, de Filippijnen en Oost-Azië.

Deutzia scabra groeien in iedere normale tuingrond, mits die voldoende voedselrijk is en niet snel uitdroogt. Lemige of kleiige grond is het beste. Vooral op zandgrond moet de Deutzia scabra goed bemest worden. Om veel bloemen te krijgen, dient de Deutzia scabra in de volle zon te staan. Elk jaar dienen direct na de bloei de uitgebloeide takken weggenomen te worden vlak boven een punt waar een jonge scheut ontspringt. Verwijder tevens zwakke scheuten. Zo blijft de struik compact en zal hij beter bloeien. Geef een goede basisbemesting in het voorjaar en nog eens met mate tijdens de bloei. De bruidsbloem is niet zo gevoelig voor ziekten, maar kan last van spint hebben. Hiertegen helpt een insecticide op basis van tebufenpyrad.

  • Bij aanhoudende droogte extra water geven.
  • Winterhardheid  :  Goed
  • Grondsoort  :  Liefst lemige, voedselrijke, voc
  • Vochtigheid  : Normaal, grond mag niet uitdrogen
  • Licht  :  Zon
  • Hoogte  : 3 meter  
  • Blad / Loof   :  Bladverliezend
  • Bloemkleur  :   Wit
  • Bloeitijd  :   Juli - Augustus

Eigenschappen

Hoogte
200 - 300 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend