MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Jacaranda

Groeit in 40 tuinen

Latijnse naam
Jacaranda mimosifolia
Hoogte
1 - 700 cm
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Jacaranda mimosifolia (syn. J. acutifolia), een boom met prachtige blauwpaarse bloemen wordt wel aangeplant in de landen rond de Middellandse Zee, maar is afkomstig uit Centraal- en het westen van Zuid-Amerika, en het Caribische gebied. Ook komen ze aangeplant voor in Zuid-Afrika (Pretoria) en omringende landen, in Australie en de zuidelijke staten van Noord-Amerika.

Verzorging

De Jacaranda is een boom die een hoogte van 15 m en een breedte van 10 m kan halen. Ze zijn niet winterhard. Jacaranda groeit graag in een voedselrijke, humeuze grond met wat klei of leem. De boom kan beter niet gesnoeid worden. De takken staan normaal gesproken schuin uit. Wordt hij geknipt dan reageert hij daar op door nieuwe takken te vormen die recht omhoog opschieten, en gaat de mooie grillige vorm verloren. Bovendien bloeit hij op het uiteinde van de jonge scheuten. De bloeitijd valt tussen juli en september, en duurt 5 tot 6 weken. Aan het eind van de winter of aan het begin van het voorjaar laat de Jacaranda zijn blad vallen.

Vermeerderen

Jacaranda kan gestekt en gezaaid worden. Zaden kunnen in een kasje in het voorjaar ontkiemen (bodemwarmte 25 - 27 graden Celsius). De zaden worden in humusrijke stekgrond gelegd, afgedekt met een laagje compost. Ontkieming duurt op deze wijze 1 tot 3 weken.
Stekken gebeurt het best in de zomer, waarbij van de takken topstekken genomen worden. De stekken worden in de stekgrond gestoken. Gebruik van stekpoeder bevordert de beworteling en gaat de ontwikkeling van schimmels tegen. Nadat de stekken enkele weken op een warme, lichte plaats hebben gestaan en vochtig gehouden zijn, hebben zich de eerste wortels ontwikkeld en kunnen ze opgepot of geplant worden.

Berichten over deze plant