MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Heermoes

Groeit in 981 tuinen

Latijnse naam
Equisetum arvense
Andere benamingen
Kattestaarten, Paardenstaarten
Hoogte
1 - 60 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Heermoes groet vooral op kalium- en fosforarme zandgrond (info: Heemtuin in Rucphen)

Paardenstaarten hebben een netwerk van wortelstokken dat ontzettend diep kan gaan, tot op niveau’s die andere planten niet kunnen bereiken. Vanuit die diepe grondlagen nemen de wortels mineralen op, en transporteren die naar boven, waar ze op termijn ter beschikking komen voor andere planten.

Paardenstaarten zijn inderdaad enorm rijk aan mineralen, en er is berekend dat in een moerasgebied waar paardenstaarten samen 5% uitmaakten van de totale biomassa van het perceel, ze wel 16% van het totale Fosfor- en 24% van het totale Kaliumgehalte bevatten. Bovendien zorgden de afgestorven plantenresten van de paardenstaarten voor 75% van de calcium, 55% van de fosfor en 41% van de Kalium-input in de bodem…
Het bovenstaande gaat weliswaar niet specifiek over heermoes, maar ik ga er van uit dat het net zo goed voor die soort geldt.
Toepassingen in de moestuin:

Ik kan me voorstellen dat je niet echt blij bent wanneer heermoes in je (moes)tuin opduikt. Maar wanneer je het kruid in flinke hoeveelheden ter beschikking hebt, kan je maar beter van de nood een deugd maken.

Zoals al herhaaldelijk gezegd, is heermoes een erg mineraalrijk kruid. Heel wat planten doe je een erg groot plezier met een extra gift aan mineralen, dus het mulchen met de afgesneden groene heermoesstengels is nog zo’n gek idee niet.
Bekender is de toepassing van heermoes als gier: Je laat een kilo groene heermoesplanten trekken in een emmer met 10 liter water, en dat gedurende een dag of tien. (Hou het goedje afgedekt: het gaat gisten en walgelijk ruiken!) Daarna kan je het (bij voorkeur verdund) gebruiken als een vloeibare meststof, of je besproeit er bijvoorbeeld door luis aangetasten planten mee. De zwarte luizen op onze tuinbonen gingen in elk geval vlot op de loop.
 

Medicinaal:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/108913-de-geneeskracht-van-heermoes.html

Berichten over deze plant