Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Roselle

Beschrijving:

een Hibiscus, die van nature voorkomt in tropisch Azië. Het is een eenjarige, kruidachtige plant, die tot 2,5 m hoog kan worden. De plant doet er zes maanden over om tot volle wasdom te komen.

De stengels van de plant zijn rood. De bladeren zijn afwisselend geplaatst, diep ingesneden drie- tot vijflobbig en 8-15 cm lang. De bladeren zijn groen gekleurd met rode nerven.

De bloemen staan solitair in de bladoksels. Ze zijn 8-10 cm breed. Ze zijn wit tot lichtgeel gekleurd met een donkerrode plek op het begin van de bloembladeren. Ze hebben een stevige, vlezige bloemkelk aan de basis, die 1,5-2 cm breed is en zich vergroot tot 3-3,5 cm in diameter. Als de vruchten rijpen, wordt de bloemkelk vlezig en helderrood. De kelk heeft een zurige smaak, die doet denken aan de rode bosbes. De vrucht, die door de kelk wordt omgeven, is een vijfkantige doosvrucht..

Vereisten

Deze plant heeft nog geen omschrijving.

Onderhoud

Deze plant heeft nog geen omschrijving.

Gebruik

In Afrika en vooral in de Sahel wordt roselle gebruikt om een kruidenthee te maken, die vaak op straat wordt verkocht. De gedroogde bloemen kunnen op elke markt worden aangetroffen. In Egypte heet deze kruidenthee karkadee en wordt in gedroogde vorm op markten en in kruidenwinkels in vijf kwaliteiten aangeboden. Op deCariben wordt thee gemaakt van verse vruchten en wordt het als onderdeel van de kerstviering gezien. Een brouwerij op Trinidad & Tobago, de Caribean Development Company produceert een alcoholhoudende drank, waarin roselle-thee wordt gecombineerd met bier.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 220 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon