MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Druifheide 'Zeblid'

Leucothoe axillaris 'Zeblid'  • 

Foto: Druifheide 'Zeblid'

Foto: Druifheide 'Zeblid'
Foto: Druifheide 'Zeblid'
Foto: Druifheide 'Zeblid'

Het jonge blad van de ‘Zeblid’ is paars, wordt in de zomer groen en verkleurt in de winter tot rood. Leucothoe heeft witte bloempjes in mei, maar vooral heel veel mooi verkleurende bladeren en die zijn dan ook de pracht van deze struikjes. Ze verkleuren tussen rood en groen en blijven ook in de winter de tuin kleur geven.

‘Scarletta’ behoort tot de heideachtige planten en staan graag beschut in humusrijke, zure, vruchtbare grond. Geef na het inplanten royaal water. Het is zelfs goed om rond de planten een ondiep geultje te maken en daar de eerste weken na het planten wekelijks water in te gieten. Het is goed om ieder jaar na de bloei (dus in de zomer) een paar oudere takken weg te nemen om de struiken te verjongen.

In het voorjaar kun je een kalkvrije basisbemesting geven. Het beste is speciale mest voor zure-grondplanten. Breng boven de wortels een mulchlaag van schorssnippers aan. Dat helpt tegen uitdroging van de grond en gaat onkruidgroei tegen. Bovendien blijft de grond daardoor zuur.

Dicht vertakte plant, hoogte ca. 60 cm takken lichtgroen met paarsrode zweem bladeren verspreid, leerachtig, langwerpig elliptisch, tot ca. 6 x 2.5 cm, rand fijn gezaagd, bovenzijde jong blad glanzend bruinpaars, ouder blad heldergroen. Kan gebruikt worden als bodembedekker, als solitair of in groepen. Als winterbeplanting van bloembakken.

Groenblijvende, lage heester met sierlijke, overhangende  takken en een mooie herfstkleur.
Geschikt voor toepassing in een heidetuin, als lage haag of als afboording. Kan ook in potten en bakken worden toegepast.
Vermeerderen door het nemen van halfverhoute stekken in de zomer.

Snoeien: Door het oude hout regelmatig weg te knippen ontstaan mooie jonge bladeren. Na de bloei in juni snoeien. Vermeerderen kan uit zomerstek.

Grondsoort: Kalkvrije, vochtige maar goed doorlatende zure grond. Op een zonnige plaats moet de bodem voldoende vochtig zijn.

Bloeimaanden april-mei
Bloemkleur Wit

Eigenschappen

Hoogte
60 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal, Zuur
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladhoudend