Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Kerstroos 'HGC Snow Dance'

Helleborus x ballardiae 'HGC Snow Dance'

Foto: Kerstroos 'HGC Snow Dance'

Foto: Kerstroos 'HGC Snow Dance'
Foto: Kerstroos 'HGC Snow Dance'

Helleborus x ballardiae HGC 'Snow Dance' vormt een compacte pol van donkergroene bladeren met rode stengels.
De zachtroze bloemknoppen bloeien cremewit open en verbloeien later naar kaneelroze.

 • Groeihoogte max. :    40 - 50 cm
 • Bloeikleur :    Wit
 • Bloeimaand :    Januari, Februari, Maart, April
 • Bladkleur :    Groen
 • Wintergroen :    Bladhoudend
 • Winterhardheid :    Goed winterhard
 • Standplaats :    Halfschaduw
 • Habitat :    Normale bodem, Vochtige bodem
 • PH bodem :    Kalkminnend
 • Speciale kenmerken :    Snijbloem

Helleborus is een echte winterbloeiende plant. De normale bloeiperiode loopt van eind jan. tot half april. In een milde winter verschijnen de bloemen al vaak begin jan. Helleborus groeit het beste op een zonnige, halfschaduwrijke plaats. Staat de plant in de volle schaduw, dan zal hij minder bloemen krijgen.

Soorten:  Helleborus orientalis-hybride is ongelooflijk populair. Dat heeft alles te maken met zijn fantastisch kleurenpalet. Hij bloeit in de kleuren wit, witroze, roze, wijnrood, paars, abrikoos en geel. Bovendien is Helleborus orientalis-hybride niet veeleisend. In een humusrijke grond en op een halfschaduwrijke / zonnige plaats zal hij het goed doen. De bladeren en de bloemen verschijnen elk op aparte bloemstelen. Het blad is groenblijvend. Ook zaait Helleborus orientalis zich bijzonder goed uit. Wel duurt het 2 tot 3 jaar jaren voordat de zaailingen zelf bloemen gaan produceren.

Helleborus niger, bloeit met sneeuwwitte, grote bloemen. In het wild groeit de plant in bergachtige streken en op alpenweiden. Zijn donkergroene bladeren met diepe lobben voelen wat leerachtig aan. Helleborus niger is in tegenstelling tot Helleborus-orientalis hybride niet zo’n gemakkelijke plant. Vaak hoor je de klacht dat Helleborus niger maar niet wil groeien en ook nog eens weinig bloemen geeft. Wat ligt dat aan ? De geringe groei heeft grotendeels te maken met zijn voorkeur voor een bepaalde grondsoort. Helleborus niger staat namelijk graag in een steenachtige, vruchtbare grond, die ook nog iets wat kalkachtig moet zijn.

Snoeien:  Helleborus snoeien. Lelijke, oude maar ook beschadigde bladeren van Helleborus orientalis-hybride kunnen eind januari / begin februari afgeknipt worden. Als het vriest in deze periode stel je de knipbeurt even uit. Zo rond eind april krijgt plant weer nieuwe bladeren.
Eind april/begin mei zijn de bloemen van Helleborus-orientalis hybride wel uitgebloeid. Knip ze dan tot op de grond af. Als je wilt dat Helleborus zichzelf uitzaait, laat dan de uitgebloeide bloemen staan. Ze zullen dan zaaddozen ontwikkelen. Eind mei als de zaaddozen volgroeid en rijp zijn, verspreiden ze hun zaad rond de oude plant. Uit het zaad komen dan vervolgens nieuwe helleborus zaailingen op.

Verzorging:  Wanneer Helleborus planten. Helleborus kan vanaf maart tot aan het einde van de herfst worden aangeplant. Als je een Helleborus plant, meng dan ook wat compost of goeie potaarde door de tuingrond heen. Dat komt een rijke bloei ten goede.

Helleborus bemesten:  Helleborus heeft zeker baat bij organische mest. Geef de plant in het voorjaar en in het najaar gedroogde koemest. Strooi de gedroogde koemest rond de voet van de plant en hark het licht in.

Helleborus vermeerderen:  Kan een pol helleborus gedeeld worden, als hij te groot geworden is ? Helleborus kan zeker gedeeld worden. Delen doe je in het late voorjaar als de plant is uitgebloeid (april/begin mei) of anders in de vroege herfst. September is een goeie maand,want dan is de grond nog warm. Hoe ga je te werk. Graaf de pol volledig uit. Deel hem met een spa in twee of drie stukken. Plant elk stuk weer aan met goeie potaarde.

Problemen:  Als het vriest zakken de bloemstengels van Helleborus in elkaar en gaan vervolgens helemaal slap hangen. Gaat de plant in een vorstperiode dood? Beslist niet. Als de vorst uit de grond is en de temperatuur flink boven nul komt, dan zul je zien dat de bloemstengels zich weer omhoog richten en weer verder gaan met groeien en bloeien.

Eigenschappen

Hoogte
40 - 60 cm
Kleur
 •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend