MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Korenbloem +

Groeit in 3028 tuinen

Latijnse naam
Centaurea cyanus
Andere benamingen
Wilde Korenbloem, Korenbloem Blue Ball
Hoogte
30 - 60 cm
Kleur
Winterhard
Ja, Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Droog, Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

De Korenbloem is een 30-60 cm hoge, eenjarige plant. Hij heeft een stevige, behaarde stengel met hieraan verspreide bladeren.

De korenbloem dankt zijn naam aan zijn traditionele groeiplaats: op de akkers tussen het graan. Doordat de plant slechts weinig ruimte nodig had, kon hij hier tussen het hoge graan overleven. Door de teelt met zuivere granenmengsels komt de plant vrijwel niet meer voor op de akkers. Zodoende staat hij op de Nederlandse Rode lijst (planten) van 2000. In Vlaanderen heeft de soort de status "achteruitgaand".

De trompetvormige straalbloemen met driehoekige slippen hebben een opvallende diepe kleur blauw, die aanleiding heeft gegeven tot de naam korenbloemenblauw. De voet van de buisbloempjes is paars. Een plant kan wel tot 20 bloemen vormen, die veel nectar produceren.

De bloeiperiode is van juni tot augustus, hoewel ze bij gunstige omstandigheden door kunnen bloeien tot begin oktober.

De blauwe bloemen hebben niet echt veel smaak maar zijn eetbaar en bruikbaar in salades of als blauwe voedings-kleurstof. Daarnaast zijn ze als aftreksel medicinaal te gebruiken voor ontstoken of vermoeide ogen.

Zaaien in volle grond van maart tot mei. Breedwerpig of in rijen op 25 cm afstand. Bedekken met halve centimeter aarde. Kiemtijd: 14-20 dagen bij 18°C.

Berichten over deze plant