MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Cymbidium (algemeen)

Groeit in 11 tuinen

Latijnse naam
Cymbidium
Hoogte
1 - 70 cm
Winterhard
Neen
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Familie: Orchidaceae

Standplaats: Geen volle zon maar wel veel licht
Ze verdragen lage temperaturen maar tijdens de groeiperiode is het toch best om de nachttemperatuur niet onder 16° te laten zakken.
Ze stellen frisse lucht op prijs en daarom kan u ze best in de zomer (vanaf juni)  buiten zetten. Vermijd hierbij wel tocht en koude wind.
Om ervoor te zorgen dat de plant elk jaar opnieuw bloemen vormt, moet er in de nazomer en in de herfst een cyclus van temperatuurverschillen tussen dag en nacht (minimaal 10°C) plaatsvinden.
Opgelet deze orchideeën zijn vrij omvangrijk en nemen behoorlijk wat plaats in.


Water: Geef ze regelmatig water en hou ze gelijkmatig vochtig. Benevel de bladeren zonder de bloemen te raken. Zeker niet laten uitdrogen tijdens de groeiperiode. Gebruik onthard water op kamertemperatuur.
Wanneer de pseudobulben gaan verschrompelen wijst dit op gebrek aan water.
Tijdens de groei regelmatig aangepast plantenvoedsel (orchideeënmest) geven.

Algemeen: Cymbidiums zijn niet enkel geliefd als kamerplant maar nemen ook een belangrijke plaats in de snijbloementeelt. Hun natuurlijke habitat ligt verspreid over verschillende gebieden die soms ver uit elkaar liggen: hogere bergzones van Midden-Azië (China, Japan) tot gebieden ten zuiden van de evenaar en Australië.
Het zijn makkelijke orchideeën die zich onderling ook makkelijk laten kruisen. Van deze eigenschap heeft men gretig gebruik gemaakt om een groot aantal hybriden te ontwikkelen die verschillen in kleurnuances, maar ook in grootte.
Reeds meer dan 100 jaar is men nu bezig met hybridisatie waarbij het accent vooral lag en ligt op grootbloemige soorten. Dit vooral voor het belang van de plant in de snijbloementeelt.

Cymbidiums bloeien slechts éénmaal per jaar maar bloeien over een lange periode (6-18 weken) en voornamelijk in de winter en in het voorjaar.
Vooral naar het jaareinde toe worden ze dan ook veelal gebruikt als cadeauplant. Opvallend zijn de smalle, riemvormige bladeren die in twee rijen ontspringen langs de randen van de schijnknol.

Tip: Na de bloei moet je de plant een rustperiode gunnen. Zet ze dan op een koelere plaats en hou ze droger. Cymbidiums zijn forse groeiers en zullen na enkele jaren moeten verplant worden.
U doet dit in de rustperiode en ook het scheuren van de plant gebeurt dan. Gebruik speciaal samengestelde orchideeëngrond.
Voor Cymbidiums mag deze min of meer zuur zijn.
Verplant nooit tijdens de bloei.