MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Cherimoya Cherimoya

Groeit in 5 tuinen

Latijnse naam
Annona Cherimola
Andere benamingen
Jamaica-appel
Hoogte
1 - 700 cm
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

De cherimoya (Annona cherimola) is een tropische plant van de Annonaceae en komt oorspronkelijk voor in de hoogland valleien van de Andes in Peru, Ecuador, Colombia en Bolivia tussen 1000 en 2000 meter hoogte. De vrucht wordt veel in Chili geteeld en het land is een van de grootste exporteurs van cherimoya in de regio. De noordelijkste teeltgebieden zijn het Middellandse Zeegebied (Spanje en Israƫl) en China. De vrucht behoort tot de groep van tropische roomappels en wordt ook wel de Jamaica-appel genoemd.

Het is een in droge tijden bladverliezende struik of kleine boom, die 9 meter hoog kan worden. De bladeren zijn alternerend, enkelvoudig, langwerpig en zijn 7 - 15 cm lang en 6 -1 0 cm breed. De plant werpt meerdere malen per jaar zijn bladeren af waaronder in de lente. De bloemen groeien in kleine clusters, en zijn 2 - 3 cm breed, met zes bloemblaadjes en zijn geel-bruin van kleur met vaak paarse puntjes in de basis.

De verzamelvruchten zijn ovaal, vaak lichtelijk langwerping en hartvormig, 10 - 20 cm lang en met een diameter van 7 - 10 cm, met een leerachtige, gladde groene schil. Het vruchtvlees is wit met vele zwarte pitten en zeer zoet. Toch bevat de vrucht maar 13 g koolhydraten en 62 kcal per 100 gram.

Deze vrucht wordt ook steeds vaker in Nederland en Belgiƫ op markten, in supermarkten en in toko's verkocht. In de omgeving van Motril, Spanje wordt er een fruitige likeur van de cherimoya gemaakt. WIKI

Berichten over deze plant